Svet

Umerov zvanično novi ministar odbrane Ukrajine: Povratićemo svaki centimetar zemlje

U trenutku kada je američki državni sekretar stigao u dvodnevnu posetu Ukrajini, poslanici su podržali novog ministra velikom većinom, a nije bilo glasova protiv
Umerov zvanično novi ministar odbrane Ukrajine: Povratićemo svaki centimetar zemlje© Tanjug/Sergei Kholodilin/BelTA Pool Photo via AP, File

Ukrajinski poslanici izglasali su danas Rustema Umerova za novog ministra odbrane. Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski najavio je Umerova kao kandidata prošle nedelje i izjavio da želi da se tadašnji šef odeljenja Aleksej Reznikov povuče.

Poslanici su podržali kandidata velikom većinom, a nije bilo glasova protiv Umerova, niti uzdržanih, preneli su ukrajinski mediji.

Umerov je izjavio danas da će "povratiti kontrolu nad svakim centimetrom ukrajinske zemlje od Rusije" i obećao da će vratiti kućama sve one koji su u zatočeništvu.

U svom prvom obraćanju ukrajinskom parlamentu na mestu novog ministra odbrane, on je rekao da će učiniti sve što je moguće i nemoguće za pobedu Ukrajine, prenosi Si-En-En.

"Kada oslobodimo svaki centimetar naše zemlje i svakog dela našeg naroda, definitivno ćemo vratiti sve koji su, nažalost, privremeno u zatočeništvu. Svi oni — deca, ratni zarobljenici, politički zatvorenici, civili", rekao je on.

Si-En-En je dodao da je Umerov ranije bio uključen u proces povratka ratnih zarboljenika.

"Četrdeset dva miliona Ukrajinaca stoji iza svakog vojnika. Iza svakog vojnika stoji Ministarstvo koje će učiniti sve da zaštiti i obezbedi sav naš narod. Naši ljudi, njihovi životi i dostojanstvo su naš prioritet i najveća vrednost", rekao je on.

Nekoliko korupcijskih skandala potreslo je Ministarstvo odbrane pod rukovodstvom Reznikova, iako je do prošle nedelje prkosio mnogostrukim predviđanjima da će uskoro biti smenjen.

Umerova, koji ima 41 godinu i koji je biznismen, a koji je ranije bio na čelu Fonda državne imovine, tamošnji mediji doživljavaju kao siguran izbor za Zelenskog, jer predsednik nastoji da ubedi strane sponzore Kijeva i ukrajinsku javnost da će iskoreniti korupciju.

On je ranije bio poslanik, a bio je i deo ukrajinske delegacije na neuspelim mirovnim pregovorima sa Rusijom u Minsku. Bio je student programa razmene budućih lidera američkog Stejt departmenta.

Kijev je zamenio ministra odbrane u trenutku kada je američki državni sekretar Antoni Blinken stigao u dvodnevnu posetu. To je prvo takvo putovanje u Ukrajinu jednog američkog zvaničnika ovog visokog nivo otkako je Kijev početkom juna pokrenuo ofanzivu protiv ruskih snaga.

Uoči svojih sastanaka sa visokim ukrajinskim zvaničnicima, Blinken je pohvalio dosadašnji napredak i obećao dugoročnu podršku Kijevu. Ali izveštaji zapadnih medija, koji se pozivaju na insajdere u američkoj vladi, kažu da je Vašington frustriran načinom na koji ukrajinsko rukovodstvo sprovodi operaciju.

Ranije ove nedelje, ruska vojska je ažurirala svoju procenu troškova koja je ukrajinska vojska platila svojim napadima. Ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je da je Kijev izgubio više od 66.000 vojnika i više od 7.600 jedinica teškog naoružanja pokušavajući da probije ruske odbrambene linije.

Reznikovova buduća karijera u ovom trenutku ostaje nejasna. Izvori u Ukrajini sugerišu da bi on uskoro mogao da bude imenovan za ambasadora Kijeva u Velikoj Britaniji. Zelenski je u julu smenio Vadima Pristajka sa mesta šefa diplomatske misije u Londonu, nakon što je izaslanik kritikovao predsednikov ton u odgovoru na kritike stranih vlada.

image