Svet

Amerika negoduje: Na Ukrajinu se dnevno troši više nego ukupno za Havaje

Do sada su SAD poslale Ukrajini 113 milijardi dolara, što se svodi na 223 miliona dolara dnevno, podaci su Centra za strateške i međunarodne studije (CSIS)
Amerika negoduje: Na Ukrajinu se dnevno troši više nego ukupno za HavajeGetty © Paul Ellis - Pool/

Bivši ministar odbrane Ukrajine Aleksej Reznikov tvrdi da njegova zemlja dnevno troši oko 100 miliona dolara na rat protiv Rusije. To je za pet miliona dolara više od sume koju predsednik Džozef Bajden želi da pošalje Mauiju nakon što su Havaji pretrpeli najsmrtonosniji požar u zemlji.

"Dan rata nas košta 100 miliona dolara", rekao je Reznikov u intervjuu državnim medijima i dodao: "Vojska je danas najveći potrošač sredstava. Ali potrebna su i sredstva za održavanje zemlje u celini: za infrastrukturu, za rekonstrukciju, za podršku socijalno ugroženima."

U međuvremenu, Bajden je nedavno rekao da šalje 95 miliona dolara Mauiju - manje od jedne desetine procenta od 135 milijardi dolara koje želi da potroši na Ukrajinu.

Sjedinjene Američke Države obezbeđuju najveći deo sredstava koji šalju Ukrajini.

Do sada su SAD poslale Ukrajini 113 milijardi dolara, što se svodi na 223 miliona dolara dnevno, podaci su Centra za strateške i međunarodne studije (CSIS).

Vojna pomoć Sjedinjenih Američkih Država samo Ukrajini u proseku iznosi 86 miliona dolara dnevno.

Bajdenova administracija traži od Kongresa da odobri još 24 milijarde dolara pre kraja godine, što bi potrošnju dovelo do 135 milijardi dolara.

Američki predsednik se nedavno na samitu NATO-a u Vilnjusu u julu pohvalio da Sjedinjene Američke Države troše više od svih drugih zemalja zajedno.

Bajden je kazao ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom da misli da je Vašington dao novca Ukrajini više od bilo koje druge zemlje u smislu pomoći i troškova.

Nedavna anketa "Volstrit džornala" pokazala je da 52 odsto glasača ne odobrava Bajdenovo postupanje prema Kijevu, što je povećanje nezadovoljstva u odnosu na 22. mart, kada 46 odsto građana nije odobravalo politiku Vašingtona prema Ukrajini.

Veliki broj anketiranih je rekao da se previše radi da bi se pomoglo Ukrajini – njih 38 odsto. Trideset jedan odsto je rekao da je to "pravi iznos", a 22 posto je reklo da se ne radi dovoljno.

image