Svet

Ukrajina preuzela kontrolu nad pet privatnih kompanija

Ovaj potez je neophodan kako bi se zadovoljile potrebe odbrambene industrije, poručio Zelenski
Ukrajina preuzela kontrolu nad pet privatnih kompanijawww.globallookpress.com © Dmytro Smoliyenkoukrinform

Ukrajinski zvaničnici objavili su da je vlada, u skladu sa zakonom o ratnom stanju, preuzela kontrolu nad pet strateških preduzeća koja su u privatnom vlasništvu, prenosi Rojters.

Ovo je prvi put da je vlada iskoristila taj zakon od početka sukoba u februaru, a predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da je ovaj potez bio neophodan kako bi se zadovoljile potrebe odbrambene industrije, prenosi britanska agencija.

Reč je o najdramatičnijoj intervenciji ukrajinskih vlasti u oblasti privatnog sektora od početka sukoba, a preuzeta preduzeća povezana su,kako se navodi, "sa oligarsima čiji uticaj Zelenski već godinama pokušava da ograniči".

Odluka je doneta na sastanku najviših zvaničnika održanom u subotu, a kojim je predsedavao sam Zelenski. Odluka je stupila na snagu u nedelju, a preduzeća su stavljena pod kontrolu Ministarstva odbrane.

Reč je o proizvođaču motora "Motor Sič", energetskim kompanijama "Ukrnafta" i "Ukrtatnafta", proizvođaču vozila "AvtoKrAZ" i proizvođaču transformatora "Zaporžtransformator", preneo je Rojters.

image