Svet

Velika porota u Džordžiji htela da optuži i senatora Grejama u slučaju Tramp

Specijalni izveštaj porote koji je sada objavljen ukazivao je Vilisovoj da treba da optuži skoro 40 osoba koje su imale veze s proglašavanjem Trampa za pobednika predsedničkih izbora 2020. godine
Velika porota u Džordžiji htela da optuži i senatora Grejama u slučaju Tramp© Tanjug/AP Photo/Alex Brandon, File

Velika porota za posebne namene koju su sazvali tužioci američke države Džordžija preporučila je da se pokrenu krivične optužnice protiv senatora Lindsija Grejama i niza drugih saveznika bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa a koje nije optužio tužilac okruga Fulton u Džordžiji Fani Vilis, prenosi "Politiko".

Jednogodišnja istraga ove specijalne porote u vezi s naporima Trampa i njegovih saboraca da ospore rezultate izbora 2020, kada je trijumfovao aktuelni predsednik Džozef Bajden, pomogla je Vilisovoj da prikupi ogromnu količinu dokaza koje je iskoristila za opsežnu optužnicu protiv Trampa i 18 navodnih saučesnika, uključujući i advokate bivšeg predsednika Rudija Đulijanija i Džona Istmana.

Specijalni izveštaj porote koji je sada objavljen ukazivao je Vilisovoj da treba da optuži skoro 40 osoba koje su imale veze s proglašavanjem Trampa za pobednika predsedničkih izbora 2020, uključujući senatora Lindsija Grejama, koji u Senatu predstavlja Južnu Karolinu, i bivšeg Trampovog savetnika za nacionalnu bezbednost Majkla Flina, koji je 2017. podneo ostavku zbog kontakta s tadašnjim ruskim ambasadorom u SAD Sergejem Kisljakom.

Istraga u Džordžiji, kao i istraga američkog ministarstva pravde o navodnom Trampovom mešanju u izbore 2020, smatraju se najozbiljnijim pravnim pretnjama bivšem predsedniku. Ministarstvo pravde ispituje i njegovo rukovanje poverljivim vladinim dokumentima koja su pronađena na imanju bivšeg američkog lidera u Floridi prošle godine.

image