Svet

Zelenski udario na Kolomojoskog

Bliske veze između milijardera i komičara koji je postao predsednik, navodno su donele Zelenskom nadimak "marioneta" Kolomojskog među njegovim rivalima, uključujući bivšeg ukrajinskog predsednika Petra Porošenka
Zelenski udario na Kolomojoskogwww.globallookpress.com © Mykola Miakshykov/Keystone Press Agency

Ukrajinske državne institucije nacionalizovale su kompanije milijardera Igora Kolomojskog koji je navodno finansijski omogućio Vladimiru Zelenskom da se probije u  politici.

Ukrajinski regulator za hartije od vrednosti, Nacionalna komisija za hartije od vrednosti i tržište kapitala (NKTsPFR) naredili su nacionalizaciju nekih od vodećih privatnih kompanija, koristeći za pravni osnov hitna ratna ovlašćenja, izvestili su u ponedeljak mediji u zemlji, a potvrdio je i Savet bezbednosti zemlje. 

Među nacionalizovanim kompanijama su proizvođač nafte "Ukrnafta", firma "Ukrtatnafta", koja poseduje veliku ukrajinsku rafineriju nafte, proizvođač helikopterskih motora "Motor Sič", proizvođač automobila "AvtoKrAZ" i proizvođač električne opreme "Zaporožtransformator".

Jedan od pojedinaca čiji su interesi odlukom o nacionalizaciji privatnih kompanija ugrožen je i milijarder Igor Kolomojski, koji je ostao bez svojih deonica u "Ukrnafti" i "Ukrtatnafti". Mediji javljaju da su on i njegov tim "bili šokirani" neočekivanim razvojem događaja.

Kolomojski se ranije smatrao moćnom figurom koja stoji uz Vladimira Zelenskog, čija karijera komičara je započela u medijskoj imperiji ovog tajkuna. Biznismen je kontrolisao ukrajinski medijski holding "1+1". Ovaj medijski holding posedovao je nekoliko TV kanala, uključujući i one koji emituju humoristične emisije Vladimira Zelenskog, kao i humorističku seriju "Sluga naroda" sa aktuelnim ukrajinskim predsednikom u glavnoj ulozi.

Sam Kolomojski je rekao da je želeo da Zelenski postane predsednik još 2019, ali je negirao bliske kontakte sa tadašnjim predsedničkim kandidatom.

Komisija je za nacionalizovane kompanije predala na upravljanje Ministarstvu odbrane i kao opravdanje za promenu vlasništva navela vanredna ovlašćenja vlade tokom rata. Savet za nacionalnu odbranu i bezbednost saopštio je da zaplenjena imovina "može biti vraćena" prvobitnim vlasnicima nakon ukidanja vanrednog stanja u zemlji, ili im može biti isplaćena odšteta.

"Motor Sič", jedna od nacionalizovanih firmi, dospela je u žižu ukrajinske javnosti prošlog meseca nakon što je njen dugogodišnji direktor i bivši suvlasnik Vjačeslav Boguslajev uhapšen jer je navodno isporučio delove za helikoptere Rusiji. Pomoćnik predsednika Zelenskog tada je sugerisao da on mogao da bude razmenjen za ukrajinske zarobljenike.

Boguslajev je 2017. prodao svoj udeo u "Motor Siču" kineskim investitorima, ali se Kijev protivio prodaji. Prošle godine, Zelenski je naredio nacionalizaciju kompanije, usred pravne bitke oko vlasništva sa kineskim kupcima.

 

image