Svet

SAD razmatraju isporuku raketa većeg dometa s kasetnom municijom Ukrajini

Bela kuća treba da pošalje Kijevu vojnotaktički raketni sistem (ATACMS) koji ima domet do 306 kilometara ili vođeni raketni sistem s višestrukim lansiranjem (GMLRS) raketa dometa 72 kilometara, ili pak oba
SAD razmatraju isporuku raketa većeg dometa s kasetnom municijom Ukrajini© Tanjug/AP Photo/Hani Mohammed, File

Sjedinjene Države spremaju se da odobre isporuke raketa većeg dometa opremljenih kasetnom municijom u Ukrajinu, što će Kijevu otvoriti mogućnost za udare duboko unutar ruske teritorije, preneo je Rojters.

Pozivajući se na izjave četvorice neimenovanih američkih zvaničnika, agencija tvrdi da bi Bela kuća trebalo da odobri isporuku taktičkog raketnog sistema (ATACMS) koji ima domet do 306 kilometara – najduži od bilo kog američkog sistema koji je dosad isporučen Kijevu – ili vođenog raketnog sistema s višestrukim lansiranjem (GMLRS) raketa dometa 72 kilometara, ili pak oba. I jedan i drugi sistem mogu biti opremljeni kasetnom municijom, koju je Vašington već slao na front u artiljerijskim granatama kalibra 155 mm.

Nije precizirano kada će biti doneta odluka, ali Rojtersovi izvori su rekli da bi rakete mogle da se nađu već u sledećoj, ovonedeljnoj isporuci oružja Ukrajini.

Ukrajinski zvaničnici su u više navrata zahtevali rakete većeg dometa, ali do sada su ti zahtevi odbijani jer su SAD oklevale da omoguće udare daleko unutar ruske teritorije ili npr. na Krim.

Iako je američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan ranije sugerisao da bi snabdevanje ATACMS-om moglo da vodi ka trećem svetskom ratu, čini se da je administracija Džozefa Bajdena promenila kurs.

Takođe, više nije aktuelna priča da Pentagon ima premalo ATACMS-ova da bi ih donirao Kijevu, jer je uvidom u rezerve ustanovljeno da ih ima znatno više.

Ukoliko bude odobrena pošiljka pomenutog oružja, ono će biti povučeno iz postojećih zaliha SAD.

Inače, Bajdenova administracija je do sada Kijevu donirala oružja u vrednosti skoro 44 milijarde dolara, uz dodatne milijarde u okviru odvojene Inicijative za bezbednosnu pomoć Ukrajini, koja usmerava vladina sredstva privatnim dobavljačima oružja.

image