Svet

Švedski premijer traži podršku Turske za članstvo u NATO-u

Kristerson je istakao da veoma ozbiljno shvata i terorizam i probleme koje Turskoj zadaju kurdski ekstremisti
Švedski premijer traži podršku Turske za članstvo u NATO-uwww.globallookpress.com © IMAGO/Vesa Moilanen

Novi premijer Švedske Ulf Kristerson sastaje se s turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom ne bi li izdejstvovao tursku podršku za pridruživanje Švedske NATO-u, prenosi Asošijeted pres.

U svetlu rusko-ukrajinskog sukoba a od navodnog straha od ruskog napada, Švedska i Finska odrekle su se svoje dugogodišnje politike vojne neutralnosti i podnele zahtev za članstvo u Sevrnoatlantskoj alijansi.

Međutim, Ankara se usprotivila pridruživanju ovih zemalja NATO-u. Optužujući pre svega Švedsku da je pružila utočište licima koja su organizovala državni udar u Turskoj 2016. godine takozvanim gulenistima, ali i "kurdskim teroristima", tj. pristalicama Radničke partije Kurdistana.

Uoči posete Turskoj premijer Kristerson objavio je na svom nalogu na Fejsbuku da švedska vlada veoma ozbiljno shvata i terorizam i probleme koje Turskoj zadaju kurdski ekstremisti, te da će novi zakoni otvoriti nove mogućnosti u cilju sprečavanja učešća u terorističkim organizacijama.

"Vlada je odlučila da podrži NATO-ov fond za borbu protiv terorizma (VNCF) sa 10 miliona švedskih kruna. To će ojačati sposobnost NATO-a u borbi protiv terorizma i povećati uslove za veću međunarodnu saradnju i u ovoj oblasti", dodao je on.

Turska je ranije tražila i da joj Švedska ukine embargo na oružje koji joj je uvela nakon turske vojne operacije protiv kurdske milicije u severnoj Siriji 2019. godine, što je ova zemlja potom i učinila.

Švedski premijer i turski predsednik trebalo bi da razgovaraju u kompleksu turske predsedničke palate nakon zvanične ceremonije dočeka.

Podsetimo, da bi se Finska i Švedska pridružile zapadnoj vojnoj alijansi, svih 30 zemalja članica NATO-a moraju zvanično da ratifikuju pristupni protokol za ove dve države.

Prošle nedelje Tursku je posetio i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg ne bi li pozvao tu zemlju da ostavi po strani razmirice sa Švedskom i Finskom, ističući da su te dve zemlje učinile dovoljno da zadovolje uslove Ankare.

image