Svet

London i Brisel na korak do dogovora: Velika Britanija u Fronteksu zbog problema sa migrantima

Razgovori su napredovali tokom leta, a zvaničnici očekuju da će formalno zaključiti radni aranžman do kraja meseca, prenosi "Blumberg"
London i Brisel na korak do dogovora: Velika Britanija u Fronteksu zbog problema sa migrantimawww.globallookpress.com © Keystone Press Agency/Nicolas Maeterlinck

Ujedinjeno Kraljevstvo je postiglo preliminarni sporazum sa Evropskom unijom o pristupu agenciji koja štiti granice bloka, objavio je "Blumberg" pozivajući se na izvore upoznate sa slučajem.

U pitanju je nov napor da se obnovi saradnja nakon bregzita.

Britanski premijer Riši Sunak želi da za Britaniju obezbedi status "treće zemlje" u Fronteksu, koji koordinira graničnu i obalsku stražu evropskog šengenskog prostora, početkom oktobra na sastanku evropskih lidera.

Razgovori su napredovali tokom leta, a zvaničnici očekuju da će formalno zaključiti radni aranžman do kraja meseca, prenosi "Blumberg".

Sporazum je nastavak dogovora da se Britanija ponovo pridruži naučnom programu bloka od 95,5 milijardi evra "Horizon", koji će obnoviti veze između najvećih evropskih istraživačkih centara, nakon dvogodišnjeg zamrzavanja posle bregzita.

Dve strane su takođe potpisale pakt o saradnji u oblasti finansijskih usluga od postizanja takozvanog Vindzorskog okvira o trgovinskim aranžmanima Severne Irske u februaru.

Nacrt tehničkog sporazuma sada treba da prođe kroz proces odobravanja, koji uključuje Fronteks, EU i samog Sunaka.

Ako se tokom tog procesa zatraže bilo kakve značajne promene u tekstu, najava za koju se Sunak nada da će biti na samitu Evropske političke zajednice u Granadi sledećeg meseca, može biti odložena.

Portparoli britanske vlade i Evropske komisije odbili su da komentarišu ovo pitanje.

Osim Sunakove želje da izgradi nove odnose sa Evropom, on takođe želi da demonstrira saradnju u inostranstvu kako bi usporio protok migranata preko Lamanša. Sunak je zaustavljanje brodova koji su prevezli više od 100.000 potencijalnih tražilaca azila u Veliku Britaniju u proteklih pet godina učinio jednim od svojih ključnih obećanja uoči opštih izbora.

Sporazum sa Fronteksom ne bi imao trenutni uticaj na takve prelaze, ali bi omogućio Velikoj Britaniji i zemljama EU da lakše razmenjuju obaveštajne podatke, stručnost i osoblje.

Sunak se suočava sa sporom u vladi oko sporazuma o granicama sa EU nakon Bregzita

"Blumberg" je u junu izvestio da se Sunak suočio sa kritikama unutar svog kabineta zbog planova da plati pristup Fronteksu, nešto što nije bilo potrebno pre Bregzita.

image