Svet

"Global tajms": Britanski parlament i "kineski balon"

Kineski list ukazuje na vezu navodne špijunske afere u Vestminsteru s trenutkom otopljavanja odnosa dveju zemalja
"Global tajms": Britanski parlament i "kineski balon"© Tanjug/AP Photo/Kin Cheung

Komentarišući previranja o britanskom parlamentu oko pitanja "kineskog špijuna" – 28-godišnjeg Britanca koji je u martu uhapšen zbog navodnog kršenja Zakona o službenim tajnama Ujedinjenog Kraljevstva da bi u septembru bilo otkriveno da je on direktor parlamentarne Kineske istraživačke grupe, dakle da ima poslaničku propusnicu, a prethodno je neko vreme radio u Kini, pa je samim tim špijun – "Global tajms" primećuje, kao uostalom i ostrvski mediji, da se afera dešava u trenutku kada Velika Britanija nastoji da popravi svoj odnos s kineskom vladom.

Naime, ministar spoljnih poslova UK Džejms Kleverli nedavno se vratio iz Kine – bila je to poseta najvišeg ostrvskog zvaničnika Kini od 2018. godine.

"Na neki način ova situacija pomalo podseća na 'kinesko-američki incident s balonom' koji se dogodio u februaru ove godine.U SAD i Velikoj Britaniji postoje pojedinci ili snage specijalizovane za sabotiranje odnosa s Kinom. Oni koriste razne taktike kao što su stvaranje problema ni iz čega, iskrivljivanje činjenica i zbunjivanje javnosti. Oni pokreću 'politički lov na veštice' u svojim zemljama, fokusirani su na pojedince koji gaje prijateljske ili racionalne stavove prema Kini", ukazuje kineski list blizak Komunističkoj partiji Kine.

Pojedinci koji istraju u održavanju prijateljskog i pragmatičnog pristupa prema Kini suočavaju se s nemilosrdnim progonom od antikineskih snaga. Upravo se Kleverli našao na udaru kritika zbog stava da je neophodno angažovanje s Kinom, dok je njegov kolega, ministar finansija Džeremi Hant držan za špijuna zbog zalaganja za razgovore s Pekingom i jer mu je žena Azijka.

"Samo potpun i temeljan antikineski i antikomunistički stav smatra se jedinom prihvatljivom 'političkom korektnošću'", ističe se u uvodniku "Global tajmsa", te dodaje da je u ovom slučaju stvarnost jasno drugačija od onoga što su britanski političari i obaveštajne agencije razglasili kao "kineski špijuni svuda". Upravo zbog nedostatka dokaza oni su očajni i prave veliku stvar od gorepomenutog slučaja koji ne može da izdrži pravno ispitivanje.

"Vlada premijera Rišija Sunaka očigledno vidi štetu koju je ekstremno razmišljanje prema Kini donelo Velikoj Britaniji i namerava da izmeni odnose između Kine i UK. Međutim, iskrivljeno britansko političko okruženje je u velikoj meri ograničilo prostor i obim u kome se ovo može sprovesti. Pri tome ovo uključuje duboku koordinaciju sa strategijom SAD, razmirice unutar UK, kao i izmenu već uspostavljene antikineske atmosfere", zaključuje kineski list.

"Fajnenšel tajms" je prethodno objavio da se Sunak sastao s kineskim premijerom Li Ćiangom na samitu G20 u Nju Delhiju kada je izrazio "zabrinutost zbog kineskog uplitanja u parlamentarnu demokratiju Ujedinjenog Kraljevstva", dok je poslanicima u Londonu rekao da je zaprepašćen zbog izveštaja o kineskoj špijunaži u Vestminsteru i obećao da će "braniti demokratiju i sigurnost".

image