Svet

Ruske vežbe u Crnom moru uznemirile susede: NATO i Bugarska spremni da odgovore

Bugarska pozicija o pitanju bezbednosti u Crnom moru uvek je bila zasnovana na principu savezničke solidarnosti, savezničkih akcija i savezničkih garancija u okviru NATO-a, poručili su iz ministarstva odbrane
Ruske vežbe u Crnom moru uznemirile susede: NATO i Bugarska spremni da odgovoreGetty © Photo by Hristo Rusev/Getty Images

Bugarska razgovara sa saveznicima u NATO-u da li da se sama pozabavi u vezi sa svojom ekonomskom zonom u Crnom moru, to jest s ruskom blokadom dela iste, ili u saradnji s Alijansom.

Naime, Ruska Federacija je zvanično zatvorila za brodski saobraćaj deo bugarske ekonomske zone u Crnom moru zbog vojnih vežbi koje se tu odigravaju do kraja septembra, izjavio je ministar odbrane Bugarske Todor Tagarev i dodao da ove akcije smatraju provokacijom.

"Bugarska razgovara o odgovoru na ove provokacije kako nezavisno, tako i s našim saveznicima iz NATO-a", precizirao je Tagarev za "Euraktiv".

Upitan da li je Bugarska razradila scenarije za slučaj ruskog napada na teretne brodove koji plove iz ukrajinskih luka kroz bugarske vode ili ekonomsku zonu u Crnom moru, odgovorio je da u ovom trenutku ne postoji neposredan rizik od napada na trgovačka plovila koja saobraćaju u teritorijalnim vodama ove zemlje članice NATO-a.

"Napad u teritorijalnim vodama može se posmatrati i kao napad na Republiku Bugarsku i NATO u celini", dodali su iz bugarskog ministarstva, napominjući da su mornarice Bugarske, Rumunije i Turske na oprezu, te da njihove snage nastavljaju da obezbeđuju prolaz trgovačkih brodova kroz Crno more.

Ministarstvo je saopštilo i da dodatne mere bezbednosti trgovačkog saobraćaja u Crnom moru može osigurati samo NATO, a u skladu Poveljom Ujedinjenih nacija i međunarodnim pomorskim pravom, uz koordinaciju s drugim partnerima u regionu.

"Bugarska pozicija o pitanju bezbednosti u Crnom moru uvek je bila zasnovana na principu savezničke solidarnosti, savezničkih akcija i savezničkih garancija u okviru NATO-a", poručili su iz bugarskog ministarstva, a u vezi s akcijama Rusije u Crnom moru.

"Euraktiv" podseća da je bugarska vlada upravo izdvojila skoro 20 miliona evra za nabavku raketa i torpeda za mornaricu, ali je zainteresovana za hitnu nabavku raketnih sistema RBS-15 za potrebe obalske stražu od švedske kompanije "Sab".

image