Svet

London šalje izviđačke avione u Crno more: Sunak otkrio da je cilj akcije suzbijanje Rusije

Izviđački brodovi imaju za cilj suzbijanje Rusije, saopštili su iz administracije britanskog premijera
London šalje izviđačke avione u Crno more: Sunak otkrio da je cilj akcije suzbijanje Rusijewww.globallookpress.com © Dppi/DPPI/IPA Sport

Velika Britanija poslaće svoje obaveštajne avione u region Crnog mora, saopštili su iz administracije britanskog premijera Rišija Sunaka.

Kako prenose "RIA Novosti", Sunak je izjavio da je cilj takvih akcija praćenje aktivnosti Ruske Federacije u Crnom moru i "suzbijanje Rusije". 

U saopštenju se navodi i da Rusija navodno može da izvede napade po brodovima koji se koriste za prevoz žitarica. Kako piše "Dejli telegraf", Oružane snage Velike Britanije čuvaju brodove sa ukrajinskim žitaricama, nakon što je Sporazum o žitu prestao da važi sredinom jula ove godine.

Podsetimo, Moskva je odlučila da ne produži svoje učešće u sporazumu iz razloga što ono što joj je obećano nije ispunjeno skoro godinu dana.

Predsednik Rusije Vladimir Putin istakao je da će njegova zemlja ipak biti spremna da ponovo razmotri dogovor ukoliko ono što joj je obećano bude sprovedeno u delo. Poslednjih dana Kijev je odbio predlog Turske o obnavljanju sporazuma, dok je Hrvatska ponudila da se ukrajinsko žito izvozi preko hrvatskih luka.

Moskva upozorava da će se na sve brodove koji se budu uputili ka ukrajinskim lukama u Crnom moru gledati kao na potencijalne prevoznike vojne robe i da će se Rusija prema njima odnositi kao prema brodovima koji učestvuju u konfliktu na strani Kijeva.  

Velika Britanija jedan je od glavnih saveznika Kijeva. London je bio prvi koji je i zvanično poslao Ukrajini kasetnu municiju. Krajem avgusta, Oružane snage Velike Britanije saopštile su da prate kretanje ruskih brodova u vodama u blizini Velike Britanije. Monitoring se vršio u Severnom moru, Severnom Atlantiku, moreuzu Lamanš, a ovih dana najavljeno je i praćenje kretanja u Crnom moru.

image