Svet

Američka predstavnica pri UN u poseti Ukrajini; Prikuplja dokaze o "ruskim zločinima"

Linda Tomas-Grinfild sastaće se sa liderima ukrajinske vlade i predstavnicima humanitarnih organizacija
Američka predstavnica pri UN u poseti Ukrajini; Prikuplja dokaze o "ruskim zločinima"Gettyimages.ru © Alex Wong / Staff

Stalna predstavnica SAD pri UN Linda Tomas-Grinfild je doputovala u Ukrajinu, a fokus njene njene posete, kako je saopšteno, biće "nadgledanje procesa u kom se dokumentuju i čuvaju dokazi o zločinima koje su počinile ruske snage".

Tomas-Grinfild će, kako navode, saslušati svedočenja preživelih, a tokom posete ponoviće "nepokolebljivu podršku Vašingtona Kijevu" i naglasiće potrebu za produženjem sporazuma o crnomorskom žitu, preneo je direktor komunikacija i sekretar za štampu Misije SAD pri UN Nejt Evans.

"Ambasadorka Linda Tomas-Grinfild, predstavnica Ujedinjenih nacija danas putuje u Ukrajinu kako bi ponovila nepokolebljivu podršku Sjedinjenih Država dok Ukrajina brani svoju slobodu i teritorijalni integritet usred brutalne i ničim izazvane invazije Rusije", navodi se u saopštenju.

Kako je napomenuto u Ambasadi SAD u Ukrajini, Tomas-Grinfild će se sastati sa čelnicima ukrajinske vlade. 

"Ona će nadgledati proces  dokumentovanja i čuvanja dokaza o zločinima koje su počinile ruske snage i saslušaće izjave preživjelih iz prve ruke", preneli su u saopštenju.

Tokom sastanka, strane će takođe razgovarati o globalnoj krizi i produženju Crnomorske inicijative za žito za sledeću godinu. 

image