Svet

Šolc se setio svojih početaka: Bombardovanje Jugoslavije moja prva odluka u Bundestagu

Rat u Jugoslaviji i ukrajinska kriza označile su promenu epohe za Berlin, a odluka da se nemačke snage uključe u dešavanja u Jugoslaviji devedesetih godina bila je moja prva, kaže nemački kancelar
Šolc se setio svojih početaka: Bombardovanje Jugoslavije moja prva odluka u Bundestaguwww.globallookpress.com © Hauke-Christian Dittrich

Značaj vojne podrške Nemačke Ukrajini jednak je učešću Berlina u bombardovanju Jugoslavije 1999. godine, jer je Nemačka tada prvi put od Drugog svetskog rata upotrebila svoje oružane snage, kaže nemački kancelar Olaf Šolc.

U podkastu "Kozmo" za WDR, Šolc je izjavio da mešanje NATO-a u aktuelnu ukrajinsku krizu i ranija dešavanja na Balkanu devedesetih godina predstavljaju "promenu epohe" za Nemačku. 

"Taj rat u Jugoslaviji bio je prva promena epohe, pošto je Nemačka prvi put donela odluku da se umeša u takvu situaciju sopstvenim oružjem".

Dalje, Šolc ističe da je rat u Jugoslaviji odigrao i određenu ulogu u njegovoj političkoj karijeri, jer je 1998. godine bio izabran za poslanika u nemački Bundestag. 

"Faktički je prva odluka koju sam zatim morao iznova i iznova da donosim bilo nemačko učešće u mirotvornoj misiji u Jugoslaviji, koja je bila još i vojna operacija, kako bi se zaustavila ubistva", rekao je nemački kancelar. 

Govoreći o Balkanu, on dodaje da je težnja balkanskih država da uđu u Evropsku uniju pokazatelj smirivanja tog regiona. 

image