Svet

Nemački ministar odbrane odgovorio nezahvalnom Kličku: Zašto ne spominjete svu pomoć do sada?

Boris Pistorijus nezadovoljno je poručio Ukrajincima da treba da budu zahvalni zbog svega što su do sada dobili od Berlina, i da "taurus" rakete ne mogu biti poslate tek tako
Nemački ministar odbrane odgovorio nezahvalnom Kličku: Zašto ne spominjete svu pomoć do sada?www.globallookpress.com © IMAGO/osnapix / Titgemeyer

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus je, vidno revoltiran zahtevom gradonačelnika Kijeva Vitalija Klička poručio je da ne razume zbog čega ukrajinska strana stalno ističe to što im Nemačka još nije dala rakete velikog dometa "taurus", i ne pokazuje zahvalnost zbog svega što je već dobila od Berlina. 

Kličko je u okviru diskusije na konferenciji u gradu Minsteru, na severozapadu Nemačke, još jednom zatražio pomenute rakete, na šta je usledio odgovor Pistorijusa: "Zbog čega se stalno ističe taj jedan mali aspekt (saradnje), u vezi sa kojim nismo postigli potpuni konsenzus?" 

Gradonačelnik Kijeva dodao je još i da su "taurusi" Ukrajini neophodni, kao i da je pogrešno što se mnoge zemlje boje da će isporukom tog oružja doći do eskalacije konflikta. 

Nemački ministar odbrane nabrojao je "nezahvalnom" Kličku sve što je Ukrajina već dobila od Nemaca, i upitao zbog čega se ova podrška ne ističe dovoljno. 

"Zbog čega se konstantno akcentuje to malo pitanje bez ukazivanja na to koliko smo neverovatnu podršku već pružili" Kijevu, zapitao se on. 

Kao odgovor na ono što je čuo od Klička, Pistorijus je dodao da je bitno da ne dođe do ishitrene reakcije kada je reč o "taurusima".

Domet rakete "taurus" iznosi 500 kilometara. Ukoliko bi se rakete isporučile Kijevu, postoji šansa da bi ukrajinska vojska mogla da ih koristi za napade na teritoriji Ruske Federacije, što Zapad želi da izbegne.

Zbog toga u nemačkom društvu stručnjaci diskutuju o tome da li je moguće nekako programirati rakete da njihov domet bude manji.

image