Svet

Kina se sprema za rat? Si naredio hitno jačanje vojske

Burna vremena zahtevaju da armija bude spremna da odbrani zemlju, rekao je kineski lider
Kina se sprema za rat?  Si naredio hitno jačanje vojskewww.globallookpress.com © © Pang Xingle

Predsednik Kine Si Đinping pozvao je vojsku da bude spremna da odgovori na bezbednosne pretnje koje prete u eri globalnih turbulencija. Narodnooslobodilačka armija mora da vežba kako bi bila spremna za borbu, rekao je Si.

Svet trenutno prolazi kroz promene koje "nisu viđene u jednom veku". One povećavaju nestabilnost i neizvesnost, i utiču na nacionalnu bezbednost, upozorio je u utorak kineski predsednik, a preneli su nacionalni mediji.

Čitava vojska "mora da sprovede ideju Komunističke partije Kine o jačanju vojske u novoj eri", fokusirajući se na poboljšanje svojih ratnih veština i sposobnosti, rekao je Si. Kineska armija mora "odlučno braniti nacionalni suverenitet, bezbednost i interese razvoja", dodao je kineski predsednik.

Kina zadržava pravo da upotrebi vojnu silu protiv Tajvana

Instrukcije koje je izdao kineski lider zasnovane su na odlukama donetim prošlog meseca, tokom 20. Kongresa Komunističke partije Kine. Na skupu je došlo do rekonstrukcije najvišeg rukovodstva stranke. Si Đinping je dobio treći uzastopni petogodišnji mandat na čelu stranke, što ga izjednačava sa predsednikom Mao Cedungom, koji je osnovao Narodnu Republiku Kinu.

Tokom svog izveštaja partijskim delegatima, Si je istakao da postoji realan rizik od oružanog sukoba oko Tajvana. On je ponovio da je primarni cilj Pekinga ponovno mirno ujedinjenje sa ostrvom, ali je upozorio da Peking zadržava pravo da upotrebi vojnu silu kako bi sprečio eventualne pokušaje tajvanske administracije da proglasi nezavisnost.

Pitanje Tajvana je jedno od žarišta tekućih tenzija između Vašingtona i Pekinga. Američki predsednik Džo Bajden prekinuo je dugogodišnju "tradiciju strateške dvosmislenosti", obećavši da će upotrebiti američke trupe u odbrani Tajvana u slučaju napada kineske vojske.

Američki zvaničnici sve češće tretiraju ovo ostrvo kao suverenu državu, što Peking naziva direktnom pretnjom politici "Jedne Kine", koju je Vašington formalno priznao.

Bajdenova administracija značajno je povećala isporuke oružja Tajvanu i nastoji da ojača prisustvo SAD u Azijsko-pacifičkom regionu.

image