Svet

Si Đinping: "Kina je potrebna svetu, ali i svet Kini"

Si Đinpingu potvrđen treći, istorijski mandat na funkciji generalnog sekretara Komunističke partije Kine
Si Đinping: "Kina je potrebna svetu, ali i svet Kini"www.globallookpress.com © © Ju Peng

Si Đinping izabran je za generalnog sekretara 20. Centralnog komiteta Komunističke partije Kine (CK KPK), a posle najave njegovog trećeg, istorijskog mandata, Đinping je medijima predstavio novi tim rukovodstva, rekavši da su "svi već dobro poznata lica".

Članovi Stalnog komiteta Politbiroa CK KPK izabrani na sednici su Si Đinping, Li Ćang, Džao Leđi, Vang Huning, Čai Ći, Ding Suisijang i Sai Ći.

Li Ćang bio je partijski lider u Šangaju, Čai Ći sekretar partije u Pekingu, a Sai Ći sekretar partije u Guangdongu. Džao i Vang su bili članovi Stalnog komiteta i u prethodnom sazivu, dok je Ding bio direktor Generalne kancelarije CK KPK od 2017. 

Analitičari kažu da je novo centralno rukovodstvo Partije sa snažnim vođstvom, pokazalo čvrsto jedinstvo, što je ključna prednost i element od suštinskog značaja za Partiju, kako bi mogla da izađe na kraj sa složenim izazovima i ostvari nove velike poduhvate u budućnosti, kao i da se zajednički odupre "opasnim olujama" u turbulentim okolnostima, piše kineski "Global tajms".

Ostajemo na putu reformi

Po završetku plenarne sednice, Si je na konferenciji za štampu poručio da će Kina širom otvoriti svoja vrata ostatku sveta. 

"Bićemo nepokolebljivi u daljim reformama, kao i u težnji za visokokvalitetnim razvojem", rekao je Si, napominjući da će prosperitetna Kina stvoriti mnogo više prilika za ostatak sveta.

Kao što Kina ne može da se razvija izolovano od sveta, tako je i svetu potrebna Kina da bi se razvijao, rekao je Si. Kroz više od 40 godina reformi i otvaranja, Kina je uspela da ostvari dvostruko čudo - brz ekonomski rast i dugoročnu društvenu stabilnost, dodao je on.

Kineski analitičari kažu da to pokazuje da je odlučnost i KPK i kineskog naroda da nastave putem reformi ostala nepromenjena, što uliva poverenje ne samo za ekonomski razvoj Kine, već i za ostatak sveta koji je na turbulentnom putu oporavka, navodi "Global tajms".

Kineska ekonomija ima veliku otpornost i potencijal, rekao je Si i naglasio da se njeni jaki temelji neće promeniti.

Zajedničke vrednosti čovečanstva

Si je, takođe, istakao i posvećenost Kine izgradnji ljudske zajednice sa zajedničkom budućnošću.

"Radićemo sa narodima svih drugih zemalja kako bismo zagovarali zajedničke vrednosti čovečanstva kao što su mir, razvoj, pravičnost, pravda, demokratija i sloboda da bismo očuvali globalni mir i promovisali globalni razvoj", rekao je Si. 

Ovime se dodatno naglašavaju ključne ideje kineske diplomatije još od 18. Nacionalnog kongresa KPK pre 10 godina, stavljajući stabilnost i kontinuitet spoljne politike u prvi plan, čime se pravi oštra razlika u odnosu na neke zemlje koje ističu sopstvenu bezbednost i interese, formiranjem malih blokova, rekao je za "Global tajms" analitičar na Kineskom institutu za međunarodne studije.

"To pokazuje da naša diplomatija nije zasnovana na sebičnosti i da je ideja o ljudskoj zajednici sa zajedničkom budućnošću pobednička i da će dobiti veću podršku međunarodne zajednice, posebno zemalja u razvoju", dodaje on. 

Koncept "zajedničkih vrednosti čovečanstva" koji predstavlja KPK veoma se razlikuje od "univerzalnih vrednosti" koje promoviše Zapad, kažu stručnjaci.

Na osnovu razaranja i haosa u nezapadnom svetu koji su izazvale velike zapadne sile, ove takozvane "univerzalne vrednosti" zapravo služe kao izgovor za hegemoniju, maltretiranje, mešanje u unutrašnje stvari i napade na druge nacije.

"Univerzalne vrednosti" zapravo dele svet umesto da ga ujedinjuju, pošto Zapad, posebno SAD, koriste ove koncepte da bi stvarali "neprijatelje i konkurente" i tako ujedinili svoje saveznike i sledbenike, uprkos tome što su se u mnogim slučajevima ponašali licemerno i koristili dvostruke standarde.

S druge strane, koncept KPK "zajedničke vrednosti čovečanstva" je inkluzivan i ima za cilj da ujedini sve članove međunarodne zajednice i sve civilizacije, što uključuje i zapadni svet, a Kina će se pod vođstvom KPK uvek suprotstavljati i boriti protiv hegemonije koja preti svetskom miru, ocenjuju analitičari. 

Čuvajte Partiju nepobedivom

"Partija može postati nepobediva samo ako ostane posvećena samoreformisanju, iako je imala slavnu prošlost", rekao je Si  i pozvao članove partije da ostanu pripravni i trezveni pred novim izazovima.

Direktor Instituta političkih nauka Kineske akademije društvenih nauka rekao je za "Global tajms" da u momentu "suočavanja sa sve složenijim međunarodnim okruženjem, posebno kada zapadni politički sistemi propadaju i mnoge zapadne zemlje više nisu u stanju da biraju prave lidere, KPK naglašava snažno vođstvo, pokazujući svoju sposobnost da se organizuje, ujedini i dela."

Politički autoritet, doslednost i sigurnost vođstva važni su za jednu veliku silu kako bi izašla na kraj sa krizom u ovakvom svetu, ističu stručnjaci i dodaju da KPK pruža Kini ključne prednosti kako bi pobedila u konfrontaciji nametnutoj od strane nekoliko zemalja.



image