Svet

Progon se nastavlja: Kijev zatvara 74 pravoslavna hrama, a neke će i srušiti

Hramovi se zatvaraju zbog navodnih veza sa Moskvom, prenose mediji
Progon se nastavlja: Kijev zatvara 74 pravoslavna hrama, a neke će i srušitiwww.globallookpress.com © Anastasiia Smolienko

Kijevske vlasti odlučile su da u ukrajinskoj prestonici zatvore 74 pravoslavna hrama zbog tvrdnji o njihovoj povezanosti sa Moskovskom patrijaršijom.

Kako se navodi u dokumentu koji je potpisao gradonačelnik Vitalij Kličko, a koji je objavljen na sajtu gradskog veća Kijeva, neke od tih pravoslavnih svetinja biće lišene prava korišćenja zemljišta, pa će, kao nezakonito izgrađeni objekti, biti srušeni, navodi "Ukraina.ru" na Telegramu. 

Ova mera samo je poslednja u nizu mera koje za cilj imaju uništavanje kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve, koja se optužuje za saradnju sa Rusijom.

Od početka Specijalne vojne operacije, više hramova je paljeno, službe zabranjivane, monasi i sveštenstvo, ali i vernici mučeni ili isterivani iz pravoslavnih svetinja. Ukrajina je otišla toliko daleko da je čak odlučeno da se jedan od najvećih hrišćanskih praznika Božić slavi ne 7. januara, već 25. decembra.

image