Svet

EU ukida zabranu na uvoz ukrajinskog žita, istočni blok poručuje: Ćeraćemo se još

Poljska i Mađarska zapretile su da će ponovo uvesti zabrane ako Komisija dozvoli da ograničenja isteknu
EU ukida zabranu na uvoz ukrajinskog žita, istočni blok poručuje: Ćeraćemo se jošGetty © Pierre Crom / Stringer

Evropska komisija neće produžiti zabranu uvoza žitarica iz Ukrajine koja ističe u večeras, odlučivši u poslednjem trenutku da je pusti da istekne uprkos intenzivnom lobiranju iz istočnih zemalja EU.

Uvoz ukrajinskog žita zabranjen je u pet zemalja istočne EU - uključujući Poljsku, Mađarsku i Rumuniju - prema sporazumu postignutom sa Briselom ranije ove godine. Dozvoljen je samo tranzit do drugih odredišta. Mere su uvedene kako bi se farmeri u pet zemalja zaštitili od priliva jeftinih proizvoda iz Ukrajine, piše "Politiko".

"Postojeće mere danas prestaju da važe", navodi se u saopštenju izvršne vlasti EU, dodajući da su nestale tržišne distorzije u pet država članica koje se graniče sa Ukrajinom.

Ukrajina će sada morati da preduzme mere kako bi osigurala da njen izvoz žitarica ne naruši susedna tržišta, dodaje se u saopštenju. Komisija će se, u međuvremenu, uzdržati od nametanja ograničenja sve dok efikasne mere Ukrajine budu na snazi i u potpunosti funkcionišu.

Odluka je usledila nakon višemesečnog intenzivnog lobiranja komesara EU za poljoprivredu Januša Vojčehovskog i vlade njegove rodne Poljske da se ograničenja zadrže na snazi najmanje do kraja godine - i da se njihov opseg proširi na druge proizvode.

Komisija je usvojila ograničenja u maju nakon što su Poljska i Mađarska zatvorile svoje granice za uvoz iz Ukrajine kako bi umirile poljoprivrednike koji su protestovali, što nije bilo u skladu sa zakonima EU prema kojima samo Komisija ima nadležnost nad trgovinom bloka.

Poljska i Mađarska zapretile su da će ponovo uvesti jednostrane zabrane ako Komisija dozvoli da ograničenja isteknu.

image