Svet

Zelenski preti: Odgovorićemo susedima koji blokiraju ukrajinsko žito

Ako odluke susednih zemalja krše zakon EU, Ukrajina će odgovoriti na "civilizovan način", rekao je ukrajinski predsednik
Zelenski preti: Odgovorićemo susedima koji blokiraju ukrajinsko žitowww.globallookpress.com © Eugen Kotenko/Keystone Press Agency

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski zapretio je "civilizovanim odgovorom" zemljama koje su zabranile uvoz ukrajinskog žita, što je u suprotnosti sa odlukom Evropske komisije, prenose "RIA Novosti".

"Ako odluke susednih zemalja krše zakon EU, Ukrajina će odgovoriti na civilizovan način", napisao je Zelenski Telegramu.

Ukrajinski predsednik je zahvalio predsednici Evropske Komisije Ursuli fon der Lajen na odluci da ukine ograničenja na uvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda u EU, nazvavši ovo primerom "istinskog jedinstva i poverenja".

"Sada je važno da evropsko jedinstvo funkcioniše na bilateralnom nivou", naveo je Zelenski, napominjući da smatra važnom podršku susednih zemalja u kontekstu trenutnog sukoba u Ukrajini.

Prethodno je Evropska komisija odlučila da ne produži ograničenje na uvoz četiri vrste ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda u nekoliko pograničnih zemalja EU, uz obavezu da Kijev uvede mere kontrole izvoza. 

Međutim Poljska, Slovačka i Mađarska su jednostrano produžile zabranu uvoza ukrajinskog žita od 15. septembra, dok je Bugarska podržala ukidanje zabrane isporuke žita iz Ukrajine.

Osim toga, Budimpešta je zabranila uvoz 24 robe iz Ukrajine.

Poljoprivrednici u pet susednih zemalja Ukrajine su se više puta žalili da bi višak ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda mogao da ih dovede do bankrota i da utiče na domaće cene. Svi oni, sa izuzetkom Bugarske, ranije su insistirali na produženju embarga.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki izneo je 8. septembra ultimatum Evropskoj komisiji po pitanju uvoza poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine. On je napomenuo da "Varšava neće dozvoliti novo otvaranje tržišta žitarica, bez obzira na odluku Evropske unije".

Zelenski je priznao da ako embargo Evropske komisije nastavi da važi i posle 15. septembra, Ukrajina može da se obrati arbitraži. Premijer Ukraine Denis Šmigal obećao je da će Kijev apelovati na Svetsku trgovinsku organizaciju ako Poljska ili druge zemlje nastave da blokiraju izvoz.


image