Svet

Više od tri miliona ukrajinskih izbeglica neće se vratiti kući?

Postoji zabrinutost da će ovaj broj rasti što duže bude trajao sukob, piše španski "Mundo"
Više od tri miliona ukrajinskih izbeglica neće se vratiti kući?Getty © Jeff J Mitchell/Getty Images

U Ukrajini raste zabrinutost da će se broj ukrajinskih izbeglica koji namerava da se vrati u svoju zemlju smanjivati što duže bude trajao sukob, a najnovija istraživanja ocenjuju da se između 1,3 i 3,3 miliona nikada neće vratiti.

Između 5,6 i 6,7 miliona ukrajinskih izbeglica trenutno boravi u stranim zemljama, procenjuje Kijevski institut za ekonomsku strategiju, a prenosi španski "Mundo".

Trenutno se procenjuje da oko 63 odsto izbeglica namerava da se vrati u domovinu, a na tu odluku utiče više faktora, a ukrajinski institut navodi da je veća verovatnoća da se vrate oni čiji su prihodi u inostranstvu manji od onih koje su ostvarivali "kod kuće", kao i stanovnici regiona koji su manje stradali u sukobu.

Što odliv stanovništva bude bio veći, to će posledice po zemlju biti veće, napominje se u istraživanju, a analitičari procenjuju da bi usred masovne emigracije pad BDP-a te zemlje mogao biti između 2,7 i 6,9 odsto. 

S obzirom na to da je skoro polovina raseljenih Ukrajinaca mlađa od 20 godina, to bi takođe pogoršalo dugoročnu demografsku krizu u zemlji čija je populacija u stalnom opadanju od ranih 1990-ih, i gde je broj novorođenih pao za trećinu od eskalacije sukoba.

Kada granice budu potpuno otvorene i muškarcima bude dozvoljeno da napuste zemlju, neki će se verovatno pridružiti svojim porodicama u inostranstvu, što dodatno pogoršava problem, piše španski medij.

Kako bi se posledice ublažile, vlasti bi trebalo da preuzmu niz proaktivnih koraka, napominju analitičari, uključujući pružanje privremenog smeštaja i dodatne pomoći. 

image