Svet

Nemačka: Osamdeset odsto ukrajinskih izbeglica neće da radi

Izdašna socijalna pomoć demotiviše Ukrajince da traže posao
Nemačka: Osamdeset odsto ukrajinskih izbeglica neće da radiwww.globallookpress.com © Hendrik Schmidt

Samo 20 odsto ukrajinskih izbeglica koje su imigrirale u Nemačku nakon početka rata s Rusijom trenutno je zaposleno, piše "Velt".

Nemački list dodaje da je, prema podacima Ujedinjenih nacija od februara 2022, u tu zemlju stiglo nešto više od milion Ukrajinaca, a da četiri petine i godinu i po dana kasnije i dalje ne radi.

Međutim, u susednoj Poljskoj i Češkoj, koje su takođe primile veliki broj izbeglica, oko dve trećine Ukrajinaca ima zaposlenje.

"Velt" za to okrivljuje izdašnu socijalnu pomoć koju Nemačka obezbeđuje Ukrajincima – sleduju im mesečna primanja na neodređeno vreme u visini od 502 evra, a pokriveni su im i troškovi života. Iz tog razloga i nemaju motivaciju da traže posao.

U Poljskoj su pak mesečna davanja za izbeglice samo 66 evra, a od onih koji žive u kolektivnom smeštaju se traži da pokriju polovinu troškova boravka nakon četiri meseca. Češke vlasti nude finansijsku pomoć od 200 evra, koja posle pet meseci pada na 130 evra.

List precizira da Ukrajinci u Poljskoj i Češkoj mahom rade slabo plaćene poslove, dok Nemačka ima drugačiji strategiju. Naime, imajući u vidu da oko tri četvrtine ukrajinskih gostiju ima fakultetske diplome, šalju ih na šestomesečne kurseve jezika i socijalizacije u nemačko društvo ne bi li našli poslove koji odgovaraju njihovim kvalifikacijama.

Ali problem je što ta strategija ne funkcioniše – broj zaposlenih izbeglica, po podacima  istraživačkog centra Fondacije Fridrih Ebert, porastao je za samo jedan procenat od oktobra 2022. godine.

"Velt" dodaje da je za pomenuti problem odgovorna i nemačka birokratija s obzirom na to da su druge države EU uklonile pravne prepreke za došljake, dok Berlin insistira pre svega na bezbednosnim proverama.

Ujedinjene nacije su iznele podatak da u Evropi boravi 5,8 miliona ukrajinskih izbeglica, dok je TASS ranije objavio da je Rusija primila više od 5,2 miliona Ukrajinaca koji su bežali od rata, uključujući oko 730.000 dece.

image