Svet

Češka štedi, smanjuje novčanu pomoć ukrajinskim izbeglicama

U junu 2023. Češka je potrošila skoro 71 milion evra na humanitarnu pomoć i "grantove solidarnosti", a već u julu je ta država za izbeglice iz Ukrajine izdvojila "samo" 46 miliona evra
Češka štedi, smanjuje novčanu pomoć ukrajinskim izbeglicamaGetty © Photo by Jeff J Mitchell/Getty Images

Prema podacima češke vlade u koje je uvid imao češki list "Seznam zpravi", izdaci za ukrajinske izbeglice smanjeni su za više od trećine.

Kako ističe "Euraktiv", Češka je pooštrila uslove za isplatu beneficija ukrajinskim izbeglicama, obezbeđujući tako značajne uštede svojoj ekonomiji tokom finansijske konsolidacije.

U junu 2023. Češka je potrošila skoro 71 milion evra na humanitarnu pomoć i "grantove solidarnosti", a već u julu je ta država za izbeglice iz Ukrajine izdvojila "samo" 46 miliona evra. 

Smanjenje je posledica takozvanog zakona "Leks Ukrajine" kojim su se revidirale beneficije za izbeglice, a koji je stupio na snagu u julu, piše "Euraktiv".

Potez češke vlade nastupio je u trenutku u kom se intenzivno pregovara o konsolidaciji javnih finansija i merama štednje.

Češki ministar rada Marijan Jurečka potvrđuje da je promena odnosa prema izbeglicama iz Ukrajine dovela do značajnog pada rashoda. Prema njegovim rečima, neke izbeglice su čak napustile zemlju i vratile se u Ukrajinu. Drugi su odlučili da nađu posao u Češkoj kako bi mogli da pokriju svoje potrebe.

"Očigledno je to uticalo i na zaposlenost, koja i dalje raste", rekao je Jurečka.

Trenutno su u Češkoj registrovane 325.742 ukrajinske izbeglice sa privremenom zaštitom, što Češku čini jednom od evropskih zemalja koje su primile najviše ukrajinskih izbeglica po glavi stanovnika. Prema podacima češkog biroa, u julu je skoro 110.000 izbeglica sa privremenom zaštitom bilo zaposleno.

Od jula, izbeglice iz Ukrajine u prijavljenim stanovima dobijaju stambene naknade u iznosu od 125 evra mesečno. Pored toga, dodeljuje im se humanitarna pomoć na osnovu njihove ugroženosti. Deca, studenti i stariji građani imaju pravo na veću podršku, oko 200 evra mesečno, dok svi ostali primaju oko 130 evra. Osobe sa invaliditetom imaju i dodatne finansijske olakšice.

image