Svet

Stvar principa: I Poljska uvodi zabranu ulaska vozila sa ruskim registracijama

Najnovija mera dodatni element sankcija protiv Rusije i njenih građana zbog napada na Ukrajinu, i dodaje da, "ruska država danas predstavlja pretnju po međunarodnu bezbednost", naveo je poljski ministar unutrašnjih poslova Marijuš Kaminski
Stvar principa: I Poljska uvodi zabranu ulaska vozila sa ruskim registracijama© Zhang Jiye

Poljska od sutra zabraljuje ulazak putničkim vozilima sa ruskim registarskim tablicama, objavio je poljski ministar unutrašnjih poslova Marijuš Kaminski.

"Ova zabrana primenjivaće se od sutra na poljskoj granici, a stupa na snagu večeras u ponoć", citirala je poljska državna agencija PAP reči ministra Kaminskog koji je govorio na pres konferenciji u gradu Terespol na granici sa Belorusijom.

Kaminski je navodi da je najnovija mera dodatni element sankcija protiv Rusije i njenih građana zbog napada na Ukrajinu, i dodaje da, "ruska država danas predstavlja pretnju po međunarodnu bezbednost".

Kamionima sa ruskim oznakama još ranije je zabranjen ulazak u Poljsku.

"Nijedan ruski automobil neće ući u Poljsku. To se odnosi na praktično na sva vozila bilo da je vlasnik državljanin Rusije ili neke druge države. Princip je takav – automobil registrovan u Rusiji nema prava ulaska u Poljsku", naglasio je Kaminski.

Ovakvu odluku su prethodno donele Finska, Estonija, Letonija i Litvanija.

Podsećamo, Evropska komisija je prošlog petka objavila objašnjenje u kojem se navodi da se sankcije koje je Savet EU uveo Rusiji još 2022. godine odnose i na lična vozila ruskih državljana sa ruskim registarskim brojevima, te da, shodno tome, ruski državljani ne mogu da uđu ličnim automobilima na teritoriju EU, čak ni u turističke svrhe niti na kratak period.

Međutim, EK je u ponedeljak zabranila građanima Rusije da u EU unose lične stvari pa čak i da voze ruska vozila i pozvala je nacionalne službe zemalja članica da razmotre svaki slučaj posebno, da preduzmu razuman i proporcionalan pristup zabranama.

image