Svet

Estonija uvela zabranu za vozila sa ruskim tablicama

Reč je o zajedničkom i koordinisanom potezu, koji je donet u skladu sa nedavnim tumačenjem sankcija koje je Evropska unija uvela Moskvi zbog sukobu u Ukrajini
Estonija uvela zabranu za vozila sa ruskim tablicama© AP Photo

Estonija je danas zabranila da na njenu teritoriju uđu vozila sa ruskim registarskim tablicama, nakon što su to učinile i Letonija i Litvanija.

Reč je o zajedničkom i koordinisanom potezu, koji je donet u skladu sa nedavnim tumačenjem sankcija koje je Evropska unija uvela Moskvi zbog sukobu u Ukrajini, prenosi AP.

Estonija je jutros uvela ovu meru i time se uskladila sa sličnim akcijama Letonije i Litvanije, preduzetim ranije ove nedelje.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Estonije saopštilo je da je odluka baltičkih zemalja usledila nakon "dodatnog tumačenja sankcija uvedenih Ruskoj Federaciji, koje je 8. septembra objavila Evropska komisija".

"Cilj sankcija Rusiji je da se primora 'zemlja agresora' da se povuče ka svojim granicama", naveo je estonski ministar unutrašnjih poslova Laure Lajenemec.

Zabrana ulaska motornim vozilom primenjuje se nezavisno od boravka vlasnika u Estoniji ili EU ali postoje i određeni izuzeci, pa se tako zabrana ne odnosi na vozila koja koriste diplomatske i konzularne misije EU i njihove države članice, što uključuje vozila koja koriste delegacije, ambasade i misije.

Motornim vozilima sa ruskim registarskim tablicama dozvoljeno je da napuste Estoniju, dodalo je Ministarstvo.

image