Svet

Na hiljade leševa u Derni: Strah od širenja kolere, podzemne vode već zagađene

Za samo dva sata, jedan od mojih kolega je izbrojao preko 200 tela na plaži u blizini Derne, rekao je forenzičar na terenu
Na hiljade leševa u Derni: Strah od širenja kolere, podzemne vode već zagađene© Tanjug/AP Photo/Ricardo Garcia Vilanova

Spasioci stanovnici libijskog grada Derna suočavaju se sa hiljadama leševa koji su se nasukali ili se nalaze ispod ruševinama nakon razorne poplave.

"Tela su na ulicama, bivaju izbačena na obalu a zakopana su i ispod srušenih zgrada. Za samo dva sata, jedan od mojih kolega je izbrojao preko 200 tela na plaži u blizini Derne", rekao je menadžer forenzičkog odeljenja Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK) za Afriku na brifingu u Ženevi, prenosi Rojters.

Ministar zdravlja u vladi Libije u Tripoliju Ibrahim el Arabi rekao je za britansku agenciju da je siguran da su podzemne vode već zagađene vodom pomešanom sa leševima, mrtvim životinjama, otpadom i hemijskim supstancama.

"Pozivamo ljude da ne prilaze bunarima u Derni", rekao je on.

Šef bolnice Vahda u Derni, Muhamed el Kabisi rekao je da postoji bojazan da će se bolesti koje se prenose vodom proširiti, ali da do sada do sada kolera nije zabeležena.

Svetska zdravstvena organizacija, Međunarodni komitet Crvenog krsta i Međunarodna federacija društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca pozvale su vlasti u Libiji da prestanu da sahranjuju žrtve poplava u masovne grobnice, poručivši da bi one mogle predstavljati zdravstveni rizik ako se nalaze u blizini vode, ali i da nanesu dugotrajan duševni bol porodicama preminulih.

Zdravstvena agencija Ujedinjenih nacija pozvala je na bolje ophođenje prema preminulima.

Libijski Crveni polumesec objavio je da se broj mrtvih u poplavama u tom mediteranskom gradu popeo na 11.300, dok je gradonačelnik Derne Abdulmenam Al-Gaiti izjavio da bi konačan broj žrtava mogao da bude 20.000.

image