Svet

Bolton: Protestanti u Iranu naoružani, nadam se promeni režima

Bivši savetnik za nacionalnu bezbednost SAD ukazao je da "opozicija" ne planira da se zaustavi na protestima, već nastoji da primeni oružanu silu protiv iranskih vlasti
Bolton: Protestanti u Iranu naoružani, nadam se promeni režimawww.globallookpress.com © Pavlo Bagmut

Bivši savetnik za nacionalnu bezbednost SAD Džon Bolton izjavio je da se protestanti u Iranu, koje Bolton naziva opozicijom, naoružavaju oružjem koje je ukradeno pripadnicima iranske paravojne milicije Basidž, odnosno prošvercovano iz Južnog Kurdistana.

"Iranska opozicija sada se naoružava oružjem zapenjenim Basidžu, ili oružjem uvezenim iz Iračkog Kurdistana. Ovo ukazuje da opozicija ne namerava samo da protestuje već i da pribegne prinudnoj sili protiv vlasti, uz poruku, 'Nismo više nenaoružani i možemo se boriti protiv Korpusa Čuvara Islamske revolucije'.

"To ukazuje da je Islamska Republika slabija nego ikad," izjavio je Bolton tokom gostovanja na persijskom "Bi-Bi-Si" kanalu, a preneo libanski medij "El Majadin".

Voditeljka persijskog "Bi-Bi-Si" kanala Rana Rahimpur pokušala je da opovrgne Boltonove komentare, ukazujući da "i dalje nema dokaza da su protestanti izašli naoružani na ulice."

"El Majadin" nalaže da je Rahimpur  u skorašnjem procurelom audio snimku navodno potvrdila da je prava svrha protesta u Iranu destabilizacija te zemlje, te da je njen odgovor Boltonu samo pokušaj održavanja paravanskog narativa "Bi-Bi-Sija".

"Samo ću reći da snimci na društvenim mrežama pokazuju naoružanu opoziciju, ali i bezbednosne snage koje beže od opozicije pod razmenom paljbe," dodao je Bolton.

Nasilno svrgavanje režima

Bolton je takođe izrazio nade da će kontinuirani sukobi u Iranu dovesti do "promene režima". On je uporedio trenutnu situaciju sa protestima koji su potresli sve veće gradove u toj zemlji 2009. godine nakon što je Mahmud Ahmadinežad pobedio na predsedničkim izborima.

Američki predsednik Džozef Bajden iskazao je sličan stav tokom skorašnjeg kampanjskog mitinga, gde je izjavio: "Ne brinite, oslobodićemo Iran".

"Predsednik samo izražavao našu solidarnost sa protestantima, kao što je činio od samog početka", tvrdio je portparol nacionalnog saveta za bezbednost SAD Džon Kirbi u pokušaju da deeskalira Bajdenove izjave. 

Više od mesec dana u Iranu traju neredi, koji su počeli sredinom septembra nakon smrti mlade Iranke Maše Amini, nakon što ju je privela policija. Protesti i nemiri se odvijaju uglavnom u provincijama Gilan, Kuzestan, Sistan i Beludžistan, Teheran i Kurdistan.

Iranske vlasti optužuju zapadne zemlje da podržavaju akcije koje u svojim medijima šire antiiranske poruke, kao i pozive na rušenje vlasti u Iranu. Demonstranti sistematski napadaju i ubijaju pripadnike snaga bezbednosti.

Američka Centralna komanda nedavno je poslala ratne avione ka Iranu iz njihove baze u Persijskom zalivu nakon što je navodno dobila izveštaje da se Teheran sprema da napadne Saudijsku Arabiju.

image