Svet

Šveđani obećali: Ispunićemo obaveze prema Turskoj pre nego što nas pozovete

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan potvrdio je da je Ankara ponovila da želi da vidi da Švedska preduzima konkretne korake i ispunjava svoje obaveze u skladu sa sporazumom o pridruživanju u NATO
Šveđani obećali: Ispunićemo obaveze prema Turskoj pre nego što nas pozoveteAP © AP Photo/Burhan Ozbilici

Švedska će ispuniti bezbednosne obaveze koje ima prema Turskoj pre nego što bude pozvana da pristupi NATO-u, izjavio je švedski premijer Ulf Kristerson nakon sastanka sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom.

"Želim da uverim sve građane Turske da će Švedska ispuniti sve obaveze koje je preuzela u suprotstavljanju pretnjama terorizma", rekao je Kristerson, prenosi Rojters.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan potvrdio je da je Ankara ponovila da želi da vidi da Švedska preduzima konkretne korake i ispunjava svoje obaveze u skladu sa sporazumom o pridruživanju NATO.

Nakon sastanka sa švedskim premijerom Erdogan je poručio da je nastavak izvoza oružja u Tursku pozitivan korak.

U svetlu rusko-ukrajinskog sukoba, a od navodnog straha od ruskog napada, Švedska i Finska odrekle su se svoje dugogodišnje politike vojne neutralnosti i podnele zahtev za članstvo u Severnoatlantskoj alijansi.

Međutim, Ankara se usprotivila pridruživanju ovih zemalja NATO-u. Uslov Turske da odobri pristup Švedske u NATO jeste da ta zemlja izruči kurdske separatiste koji su optuženi za učešće u pokušaju državnog udara 2016. godine.

Uoči posete Turskoj, premijer Kristerson objavio je na svom nalogu na Fejsbuku da švedska vlada veoma ozbiljno shvata terorizam i probleme koje Turskoj zadaju kurdski ekstremisti, te da će novi zakoni otvoriti mogućnosti u cilju sprečavanja učešća u terorističkim organizacijama.

Turska je ranije tražila i da joj Švedska ukine embargo na oružje koji joj je uvela nakon turske vojne operacije protiv kurdske milicije u severnoj Siriji 2019. godine, što je ova zemlja potom i učinila.

image