Svet

Veštačko kravlje mleko uskoro na evropskom tržištu

Izraelski startap "Remilk" u Danskoj gradi najveću fabriku na svetu u kojoj će se ovakvo mleko proizvoditi, a posao je krenuo i u Nemačkoj
Veštačko kravlje mleko uskoro na evropskom tržištuwww.globallookpress.com © IMAGO/Martin Wagner

Veštačko kravlje mleko proizvod je na kome rade mnoge kompanije širom sveta. Smatra se ekološki prihvatljivim i jeftinim za proizvodnju. Na policama trgovina u SAD već se nalaze prehrambeni artikli koji su napravljeni od njega, a uskoro će biti i u prodaji na evropskom tržištu, piše "Agroklub", a prenosi "Politika".

Izraelski startap "Remilk" u Danskoj gradi najveću fabriku na svetu u kojoj će se ovakvo mleko proizvoditi, a posao je krenuo i u Nemačkoj. Stručnjaci su objasnili da se tehnologija izrade veštačkog kravljeg mleka naziva precizna fermentacija.

"Njome dobijemo tačno jedan proizvod. Na primer, mlečni protein, kao što je protein surutke", pojasnio je za "Agrarhojte" Kubik, vlasnik porodične mlekare ne jugu Nemačke. 

Dodaje da su za to potrebni mikroorganizmi, kao što su kvasac ili bakterije, a dobra je stvar što se mikroorganizmi razmnožavaju sami, pa je potrebno samo nekoliko ćelija kvasca ili bakterija da bi se dobilo mnogo mlečnih proteina.

Da bi se oni razvijali, dodaju se šećer, vitamini, voda i so. Proces se odvija u velikim posudama od inoksa, na temperaturi od 30 do 40 stepeni Celzijusa. Posle nekoliko dana se sakupi nastali mlečni protein, očisti i osuši u prah.

To ih čini stabilnim za skladištenje i olakšava transport. Oni se dalje mogu prerađivati - recimo u mleko, jogurt, sir. U ovoj kompaniji ističu da je najveća prednost mala potrošnja vode, a da prve procene pokazuju da mikroorganizmi mogu da uštede 90 odsto vode u poređenju s konvencionalnom proizvodnjom.

Ova mlekara ima udeo u izraelskom "Remilku", a plan im je da uz klasičan asortiman sireva svojim kupcima ponude i posebnu liniju ovih inovativnih proizvoda. 

Oni neće biti dostupni u Nemačkoj pre 2025. godine, otkrio je Kubik, ali smatra da bi za tradicionalne mlekare ovakvo mleko moglo da predstavlja veliku konkurenciju. 

image