Svet

Poljska, Mađarska i Slovačka bojkotuju platformu o ukrajinskom žitu

Poljska, Mađarska i Slovačka odbijaju da rade u okviru platforme zbog činjenice da bi Ukrajina mogla da koristi informacije za koordinaciju protiv ove tri zemlje
Poljska, Mađarska i Slovačka bojkotuju platformu o ukrajinskom žituGetty © Sean Gallup/Getty Images

Varšava, Budimpešta i Bratislava odlučile su da bojkotuju koordinacionu platformu Evropske komisije o ukrajinskom žitu u Briselu, javlja agencija RAR, pozivajući se na izvore u Evropskoj uniji.

"Poljska, Mađarska i Slovačka odbijaju da rade u okviru platforme zbog opreza i činjenice da bi Ukrajina mogla da koristi informacije dobijene u okviru platforme za koordinaciju protiv ove tri zemlje tokom postupka Svetske trgovinske organizacije", navodi agencija.

Podsetimo, Ukrajina planira da tuži Poljsku, Mađarsku i Slovačku zbog njihove zabrane uvoza ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda. Kijev namerava da tuži ove tri zemlje u Svetskog trgovinskoj organizaciji, a ne na osnovu sopstvenog trgovinskog sporazuma sa EU.

Predstavnik ukrajinske trgovinske komore Taras Kačka rekao je ranije danas u intervjuu za "Politiko" da će Kijev takođe uvesti recipročne mere Poljskoj, ako Varšava ne ukine dodatne mere i kao primer naveo da će Kijev zabraniti uvoz voća i povrća iz Poljske.

Prema njegovim rečima, vlasti će pokušati da dokažu da su postupci Poljske, Slovačke i Mađarske protivpravni.

Evropska komisija je prošlog petka odlučila da ne produžava ograničenja na uvoz četiri vrste ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda u nekoliko pograničnih država Evropske unije, ali je Kijev obavezala da uvede mere kontrole izvoza. Ubrzo nakon toga, Poljska, Slovačka i Mađarska su jednostrano uvele embargo na žito Ukrajini.

Krajem marta pet ukrajinskih suseda članica EU (Bugarska, Mađarska, Poljska, Rumunija i Slovačka) obratilo se šefici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen sa zahtevom da interveniše u krizi koju je izazvao priliv žita. EK je potom usvojila privremene restriktivne mere u vezi s uvozom dok ne reši "logističke poteškoće" i one su stupile na snagu 2. maja, a zatim u junu produžene do 15. septembra.

Ograničenje podrazumeva da se seme pšenice, kukuruza, uljane repice i suncokreta ukrajinskog porekla neće prenositi u pet pomenutih država dok će u ostalim zemljama EU i dalje biti u slobodnom prometu.

Bugarska, Mađarska, Poljska, Rumunija i Slovačka su se istovremeno obavezale da će otkazati svoje jednostrane mere protiv ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda.

image