Svet

I Slovačka ne želi ukrajinsko žito

Slovačka vlada produžila je zabranu uvoza pšenice, kukuruza, uljane repice i suncokreta iz Ukrajine do kraja godine
I Slovačka ne želi ukrajinsko žitoGetty © Photo by Pierre Crom/Getty Images

Zabrana uvoza ukrajinskog žita u Slovačku biće na snazi do kraja godine, saopštila je vlada te zemlje, prenose "RIA Novosti".

"Slovačka vlada produžila je zabranu uvoza pšenice, kukuruza, uljane repice i suncokreta iz Ukrajine do kraja godine", navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, Slovačka je dužna da obezbedi efektivno zapošljavanje svojim poljoprivrednicima, čiji kvalitetni proizvodi stvaraju značajnu konkurenciju jeftinom ukrajinskom žitu. 

Osim toga, u nekim njegovim pošiljkama koje su ranije stigle u republiku utvrđeno je da sadrže supstance štetne po zdravlje ljudi.

Prema navodima vlade, Slovačka podržava Ukrajinu i spremna je da obezbedi tranzit ukrajinske robe u treće zemlje koridorima solidarnosti.

"Tokom ove zabrane, sarađivaćemo sa Evropskom komisijom i državama članicama, kao i sa našim ukrajinskim partnerima u pronalaženju najefikasnijeg rešenja za pitanje uvoza žitarica iz Ukrajine, koje bi trebalo da bude sistematično i da zadovolji sve države članice zajednice", kazao je portparol premijera Slovačke Peter Majer.

Ranije je šef slovačkog parlamenta Boris Kolar pozvao vladu te zemlje da jednostrano produži zabranu uvoza žitarica iz Ukrajine, koja je istekla 15. septembra.

On je napomenuo da će, ako Slovačka to ne učini, posledice po poljoprivrednike biti katastrofalne. Kolar je istakao i da bi zabranu trebalo produžiti do kraja godine

Prema njegovim rečima, "Slovačka se neće suočiti sa sankcijama za ovakav jednostrani korak, jer je to normalna mera zaštite domaćeg tržišta".

Podsetimo, Evropska komisija je u petak odlučila da ne produži ograničenje na uvoz četiri vrste ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda u nekoliko pograničnih zemalja EU, ali je Kijev obavezala da uvede mere kontrole izvoza. 

Ministarstvo poljoprivrede Slovačke je zatim saopštilo da će jednostrano produžiti zabranu, a isto su odlučile i Mađarska i Poljska.

Tri zemlje nastavljaju da prkose odluci EU

Poljska, Mađarska i Slovačka odlučile su da nastave da prkose odluci EU da ukinu zabranu uvoza useva iz Ukrajine, poručivši da će "nastaviti sa jednostranim ograničenjima kako bi zaštitili sopstvena tržišta".

Kako se navodi, mere se neće odnositi na ukrajinske proizvode koji prolaze kroz istočnu Evropu u treće zemlje, a očekuje se da će uticaj poteza EU ​na globalna tržišta biti ograničen.

Za poljsku vladu, veliki deo motivacije iza zabrane ukrajinskih useva je da se obezbedi podrška među seoskim glasačima koji su se žalili na pad cena, mesec dana uoči izbora u žestokoj konkurenciji.

Iako bi istek zabrane mogao da poboljša odnose između Brisela i Kijeva, verovatno će izazvati trvenja između Ukrajine i njenih zapadnih suseda dok se sukob u toj zemlji odugovlači. 

Naime, Ukrajina je prošle nedelje upozorila Poljsku, jednog od njenih najvernijih saveznika, da bi jednostrana zabrana uvoza hrane izazvala žalbu Svetskoj trgovinskoj organizaciji.

"Odluka EU je gorko-slatki poklon za nas. Voleo bih da su produžili zabranu, ali to nisu uradili. Sada ćemo ga sami produžiti uprkos odsustvu njihovog dogovora. Učinićemo to jer je to u interesu poljskog farmera", kazao je Moravjecki na predizbornoj kampanji u Elku, na severu Poljske. 

image