Svet

Prekinite da nas uznemiravate: Tajvan uočio više od 100 kineskih aviona blizu ostrva

Broj zabeleženih ratnih aviona predstavlja "ozbiljne izazove za Tajvanski moreuz i regionalnu bezbednost", navodi se u saopštenju ministarstva
Prekinite da nas uznemiravate: Tajvan uočio više od 100 kineskih aviona blizu ostrvaGetty © Annabelle Chih / Stringer

Tajvansko ministarstvo odbrane pozvalo je Peking da prekine svoje "uporno vojno uznemiravanje", nakon što je otkrilo više od 100 kineskih ratnih aviona u blizini ostrva u periodu od 24 sata između nedelje i ponedeljka.

Broj registrovanih ratnih aviona predstavlja "ozbiljne izazove za Tajvanski moreuz i regionalnu bezbednost", navodi se u saopštenju ministarstva, prenosi Si-En-En.

Prema mapi leta koju je dostavilo ministarstvo, 40 od 103 prešlo je liniju u Tajvanskom moreuzu koji razdvaja ostrvo od Kine i ušlo u jugozapadne i jugoistočne samoproglašene delove tajvanske zone identifikacije protivvazdušne odbrane, saopštile su vlasti u Tajpeju.

"Između 17. i 18. septembra, Ministarstvo nacionalne odbrane je otkrilo ukupno 103 kineska ratna aviona, što je rekordna brojka. Ovi letovi predstavljaju velike bezbednosne izazove širom Tajvanskog moreuza i u regionu", navodi se u saopštenju, prenosi Radio slobodna Evropa.

"Nastavak vojnih provokacija Pekinga mogao bi vrlo lako dovesti do povećanja tenzija i pogoršanja regionalne sigurnosti", saopštilo je ministarstvo koje je pozvalo Kinu da "odmah zaustavi takve destruktivne jednostrane akcije".

Kineska vladajuća Komunistička partija smatra Tajvan delom svoje teritorije.

Tajvansko ministarstvo odbrane saopštilo je da mir u Tajvanskom moreuzu ključan za održavanje stabilnosti i prosperiteta Indo-pacifičkog regiona.

Najviše kineskih ratnih aviona koji su ušli u tajvanske zone identifikacije protivvazdušne odbrane u roku od 24 sata bilo je u oktobru 2021, kada je 56 aviona izvršilo upad u jednom danu.

image