Svet

Zahuktala se borba oko uvoza žitarica: Ukrajina se žalila na odluku Poljske, Slovačke i Mađarske

Tri zemlje su najavile ograničenja na uvoz ukrajinskih žitarica nakon odluke Evropske komisije da ne produži zabranu uvoza u pet istočnoevropskih država članica EU
Zahuktala se borba oko uvoza žitarica: Ukrajina se žalila na odluku Poljske, Slovačke i MađarskeGetty © Pierre Crom/Getty Images

Ukrajina je uložila žalbu Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) protiv Poljske, Slovačke i Mađarske zbog zabrane uvoza hrane iz Ukrajine, saopštilo je ministarstvo ekonomije u Kijevu.

U saopštenju se navodi da Ukrajina takva ograničenja vidi kao kršenje međunarodnih obaveza zemalja članica EU, prenosi Rojters.

Tri zemlje su u petak najavile ograničenja na uvoz ukrajinskih žitarica nakon odluke Evropske komisije da ne produži zabranu uvoza ukrajinskih žitarica u pet istočnoevropskih država članica EU.

Predstavnik ukrajinske trgovinske komore Taras Kačka rekao je ranije danas u intervjuu za "Politiko" da će Kijev takođe uvesti recipročne mere Poljskoj, ako Varšava ne ukine dodatne mere i kao primer naveo da će Kijev zabraniti uvoz voća i povrća iz Poljske.

Prema njegovim rečima, vlasti će pokušati da dokažu da su postupci Poljske, Slovačke i Mađarske protivpravni.

Evropska komisija je prošlog petka odlučila da ne produžava ograničenja na uvoz četiri vrste ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda u nekoliko pograničnih država Evropske unije, ali je Kijev obavezala da uvede mere kontrole izvoza. Ubrzo nakon toga, Poljska, Slovačka i Mađarska su jednostrano uvele embargo na žito Ukrajini.

Krajem marta pet ukrajinskih suseda članica EU (Bugarska, Mađarska, Poljska, Rumunija i Slovačka) obratilo se šefici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen sa zahtevom da interveniše u krizi koju je izazvao priliv žita. EK je potom usvojila privremene restriktivne mere u vezi s uvozom dok ne reši "logističke poteškoće" i one su stupile na snagu 2. maja, a zatim u junu produžene do 15. septembra.

Ograničenje podrazumeva da se seme pšenice, kukuruza, uljane repice i suncokreta ukrajinskog porekla neće prenositi u pet pomenutih država dok će u ostalim zemljama EU i dalje biti u slobodnom prometu.

Bugarska, Mađarska, Poljska, Rumunija i Slovačka su se istovremeno obavezale da će otkazati svoje jednostrane mere protiv ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda.

image