Svet

RT Balkan analiza: Bajden preko Saveta bezbednosti UN udara na Rusiju

Zapad želi da iskoristi teškoće koje Rusija ima u vezi sa Ukrajinom, da je moralno i politički diskvalifikuje, kaže Vladislav Jovanović
RT Balkan analiza: Bajden preko Saveta bezbednosti UN udara na Rusiju© Tanjug/AP Photo/Jason DeCrow, File

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden izjavio je da SAD održavaju ozbiljne konsultacije sa mnogim državama članicama UN o proširenju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN), a bivši ministar spoljnih poslova SR Jugoslavije Vladislav Jovanović ocenjuje da je u pitanju još jedan pokušaj širenja negativne politike Zapada prema Rusiji, a da je malo verovatno da bi moglo da dođe do pravih promena.

Jovanović za RT Balkan ističe da je ova namera pomalo "mrtvorođenče" jer su mnogi predsednici raznih država već nekoliko decenija pokušavali da izvrše promene u Savetu i povećaju broj stalnih članova.

"Međutim, to nikada nije ozbiljnije uzeto u obzir upravo zbog blokada koje su postavljene od strane drugih zemalja. Jedno vreme su Japan i Nemačka pokušavali, pa je Japan bio blokiran od strane Kine. Predsednici drugih zemalja na jugu planete su se tome protivili i tražili da oni budu zastupljeni, kao na primer Indija, alpske zemlje, crna Afrika, Brazil...", objašnjava naš sagovornik.

Ocenjuje da će ovo postati samo jedna interesantna tema za diskusiju, kandidovanje, protivkandidovanje, ali, na kraju, konačna odluka ne može da bude doneta tako brzo jer će uvek biti protivnika.

"Amerika je ovo učinila više da bi otežala položaj Rusije kao stalnog člana Saveta Bezbednosti, jer im očigledno smeta. Ne može da je ukloni jer je to sveto pravo pobednika u Drugom svetskom ratu, koje je nedodirljivo od strane drugih pobednika. Nekim širim manevrom Amerika verovatno pokušava da razvodni položaj Rusije, time što bi zemlje koje su naklonjene SAD postale stalne članice, pa bi imala veću kontrolu u SB UN", kaže Jovanović.

On napominje da je ovo možda samo početak jedne druge kampanje koja je mnogo zlosutnija - da se iza pokušaja proširenja i reformisanja Saveta bezbednosti krije pokušaj odstranjenja Rusije. Ističe da je jasno da to želi Ukrajina, ali da verovatno ima i drugih zemalja koje tajno simpatišu tu ideju, ali nemaju političku snagu i hrabrosti da javno iznesu svoj stav.

"Sve te ideje nemaju mogućnost da prođu jer je Rusija ključni pobednik u Drugom svetskom ratu, i ako bi se ona na neki način dovodila u pitanje kao stalni član SB UN, to bi predstavljalo punu reviziju zaključaka o kraju Drugog svetskog rata i dovelo bi svet u nove opasne dileme i diskusije. To bi razvodnilo energiju sveta i dalo mogućnost raznim zemljama, koje ne žele neku veliku sinhronizaciju međunarodnih odnosa, već da nametnu svoj stav", dodaje naš sagovornik.

Jovanović ističe da se rezultati Drugog svetskog rata ne mogu menjati, u suprotnom bi se izmenila cela struktura odnosa u svetu, ušlo bi se u nešto potpuno neizvesno, i "ko zna kako bi se to dalje razvijalo".

"Ovo je, ipak, neka izvesnost, osnova, koliko god nepotpuna", dodaje.

On naglašava da Zapad želi da iskoristi teškoće koje Rusija ima u vezi sa Ukrajinom, "da je moralno i politički diskvalifikuje" i da kroz to na neki način osnaži zahtev da njoj nije mesto u Savetu bezbednosti kao stalnom članu.

"Međutim, od želje do mogućnost ostvarenja put je nepremostiv, a to je toliko složen proces, sa posledicama koje su opasne po ceo svet, to nije moguće izvesti. Zapadne sile pokušavaju da prošire negativnu politiku prema Rusiji i da u to uključe, makar indirektno, i neke druge zemlje", zaključuje Jovanović.

image