Svet

Gutereš: UN aktivno rade na obnavljanju Sporazuma o žitu

Sporazum o žitu prekinut je 18. jula, nakon što je Ruska Federacija obavestila Tursku, Ukrajinu i UN o svom prigovoru na njegovo produženje
Gutereš: UN aktivno rade na obnavljanju Sporazuma o žitu© Tanjug/AP Photo/Richard Drew

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš izjavio je da ta organizacija aktivno radi na obnavljanju Sporazuma o žitu i istakao da to neće biti lak proces.

"Naporno radimo da Sporazumu damo novi život, ali to neće biti lako", rekao je Gutereš za Si-En-En.

Crnomorska inicijativa, koju su 22. jula 2022. godine potpisali predstavnici Rusije, Turske, Ukrajine i UN, predviđala je izvoz ukrajinskog žita i hrane, kao i đubriva preko Crnog mora iz tri luke, uključujući Odesu.

Podsetimo, Sporazum o žitu prekinut je 18. jula, nakon što je Ruska Federacija obavestila Tursku, Ukrajinu i UN o svom prigovoru na njegovo produženje.

Ruski predsednik Vladimir Putin ranije je istakao da uslovi sporazuma sa Rusijom nisu ispoštovani, uprkos naporima UN, zapadne zemlje nisu ispunile svoja obećanja. Putin je više puta isticao da je Zapad najveći deo ukrajinskog žita izvezao u svoje države, a glavni cilj sporazuma – snabdevanje siromašnih zemalja, uključujući i afričke, nikada nije ostvaren.

image
VV inauguration
banner