Svet

Poljski predsednik o Ukrajini i žitu: Kao davljenik, utopiće i osobu koja ga spasava

Postoje poslovni krugovi u Ukrajini koji imaju interes da što pre po najmanjoj mogućoj ceni prodaju žito, mi moramo da se odbranimo od toga, rekao je Andžej Duda
Poljski predsednik o Ukrajini i žitu: Kao davljenik, utopiće i osobu koja ga spasava© Tanjug/AP Photo/Seth Wenig

Ukrajina bi trebalo da se podseti da je dobila pomoć od Poljske, rekao je poljski predsednik Andžej Duda komentarišući reakciju Kijeva na zabranu uvoza ukrajinskog žita koju je Varšava najavila kako bi zaštitila svoje poljoprivrednike, kako su obrazložili.

"Dobro bi bilo da se Ukrajina seti i da smo mi tranzitna zemlja za njih", rekao je Duda novinarima u Njujorku nakon svog obraćanja Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Poljska, Slovačka i Mađarska najavile su zabranu uvoza žita iz Ukrajine, nakon što je Evropska komisija odlučila da ne produžava istu zabranu koja je važila u pet članica EU, prenosi Rojters. Osim tri pomenute zemlje, zabrana EU odnosila se i na Bugarsku i Rumuniju.

Ukrajina je pozvala na konstruktivni dijalog, dok su iz Svetske trgovinske organizacije potvrdili da je Kijev načinio prvi korak ka podnošenju žalbe ovoj organizaciji u vezi sa zabranom. Duda je izjavio da ako Ukrajina podnese žalbu, Poljska će razjasniti situaciju pred sudom.

On je podvukao da se zabrana odnosi na uvoz, ali ne i tranzit ukrajinskog žita.

"Postoje poslovni krugovi u Ukrajini koji imaju interes da što pre po najmanjoj mogućoj ceni prodaju žito", istakao je poljski predsednik.

Mi moramo da se odbranimo od toga, dodao je Duda.

"Uporedio bih to sa davljenikom. Davljenik je izuzetno opasan jer može da vas povuče sa sobom u dubine. On može bukvalno da utopi spasioca", istakao je poljski predsednik.

image