Svet

EU iznenađena reakcijom Ukrajine na zabranu izvoza žita: Kijev ne trpi nikakvu štetu

Iz Brisela poručuju da je žalba Kijeva bez osnova
EU iznenađena reakcijom Ukrajine na zabranu izvoza žita: Kijev ne trpi nikakvu štetu© Tanjug/AP Photo/Czarek Sokolowski

Evropski komesar za poljoprivredu Januš Vojčehovski rekao je da je iznenađen odlukom Ukrajine da podnese žalbu Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) protiv Poljske, Mađarske i Slovačke koje su odbile da ukinu embargo na uvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda.

"Bio sam prilično iznenađen što je Ukrajina izabrala ovaj put, imajući u vidu ogromne napore koje su države članice do sada uložile", rekao je Vojčehovski novinarima u Briselu.

On je naglasio da bi bilo "veoma lako" pokazati da Kijev nije pretrpeo nikakvu štetu kada je reč o obimu izvoza žitarica, dodajući da su, uprkos embargu tri zemlje EU, pošiljke žitarica iz Ukrajine porasle.

Ipak, komesar je istakao da se nada da će EU i Ukrajina moći da reše to pitanje "dijalogom i zajedničkim dogovorom". On je takođe napomenuo da Brisel trenutno ne namerava da uvodi nikakve sankcije zemljama koje su zadržale zabranu uvoza ukrajinskog žita.

Komentari Vojčehovskog usledili su nakon što je Kijev najavio da će tužiti Poljsku, Mađarsku i Slovačku STO zbog njihovih jednostranih zabrana uvoza njihovih žitarica, a zauzvrat će razmotriti uzvratna trgovinska ograničenja.

Tri zemlje su odlučile da zadrže svoj embargo uprkos tome što je Brisel prošle nedelje odlučio da ukine ograničenja na uvoz ukrajinske pšenice, kukuruza, uljane repice i suncokreta. Zvaničnici u Budimpešti, Varšavi i Bratislavi tvrde da jeftini ukrajinski poljoprivredni proizvodi potkopavaju domaće cene i ugrožavaju egzistenciju lokalnih farmera.

Kijev je, međutim, upozorio da će tužiti svaku zemlju EU koja odluči da zabrani njihovo žito. Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski istakao je da je "važno osigurati da evropsko jedinstvo funkcioniše na bilateralnom nivou" i da "susedi podržavaju Ukrajinu" u sukobu sa Rusijom.

image