Svet

Francuska i Nemačka (ponovo) u svađi zbog američkog oružja

Predsednik Francuske Emanuel Makron pokušava da ubedi evropske prestonice da potpišu ugovore sa evropskim proizvođačima umesto da troše novac na američke, izraelske i južnokorejske kompanije
Francuska i Nemačka (ponovo) u svađi zbog američkog oružjaGetty © Photo by Sean Gallup/Getty Images

Dugotrajni spor Francuske i Nemačke oko toga da li evropske zemlje treba da kupuju američko oružje ponovo je "isplivao" u zajedničkom intervjuu njihovih ministara odbrane objavljenom danas u "Mondu".

Glavni razlog sukoba je inicijativa Evropski nebeski štit (ESSI), koju predvodi Nemačka, a koja je pokrenuta u jesen 2022. godine i okuplja 19 zemalja sa ciljem zajedničke nabavke sistema protivvazdušne odbrane.

Kako objašnjava "Politiko", u planu je stvaranje četvorostepenog sistema protivvazdušne odbrane koja bi podrazumevala i neposrednu zaštitu na bojnom polju, ali i mogućnost zaustavljanja pretnji sa većih udaljenosti.

U okviru inicijative razmatrala se nabavka nemačkog, američkog i izraelskog naoružanja: sistem za blisku protivvazdušnu odbranu veoma kratkog dometa (LVS NNbS), koji se sastoji od kupole opremljene radarom postavljene na oklopno borbeno vozilo sa topom i projektilima, nemačke rakete vazduh-vazduh IRIS-T SLM srednjeg dometa; raketa zemlja-vazduh "patriot" velikog dometa američke proizvodnje; i izraelske hipersonične antibalističke rakete "erou" veoma velikog dometa.

Međutim, podseća briselski portal, predsednik Francuske Emanuel Makron pokušava da ubedi evropske prestonice da potpišu ugovore sa evropskim proizvođačima umesto da troše novac na američke, izraelske i južnokorejske kompanije.

"U trenutku u kom će evropski poreski obveznici morati da stave mnogo novca na sto, svi će se složiti da nećemo ojačati autonomiju kupovinom američkog sistema 'partriot'", rekao je ministar odbrane Francuske Sebastijen Lekornu za "Mond", ponavljajući stav koji je Makron izneo u junu.

Sa druge strane, njegov nemački kolega Boris Pistorijus rekao je da je brzina od suštinskog značaja i da evropska industrija nije u stanju da ispuni svoje trenutne potrebe.

"Nama je važno da imamo štit nad Evropom što je brže moguće. Spremni smo da nabavimo neevropske sisteme dok ne razvijemo sopstvene sisteme u Evropi. Evropska odbrambena industrija, uključujući Francusku, očigledno su važni partneri, ali ne mogu da isporuče sve što nam je potrebno", rekao je on. 

Dvojica ministara će se sastati u četvrtak u francuskoj vazduhoplovnoj bazi Evre kako bi razgovarali o francusko-nemačkom planu za borbeni tenk sledeće generacije — poznat kao glavni kopneni borbeni sistem (MGCS) ili "evropski tenk".

Projekat za zajednički borbeni tenk pokrenuli su 2017. godine Makron i tadašnja nemačka kancelarka Angela Merkel sa idejom da negde između 2035. i 2040. godine zamene francuski tenk "lekler" i nemački tenk "leopard 2". 

Projekat je odložen, između ostalog i zbog dugotrajnih sporova Francuske i Nemačke oko podele odgovornosti za izgradnju novog tenka i buduće izvozne perspektive.

U četvrtak će oba ministra formalno odobriti operativne zahteve za MGCS, rekao je Lekornu. Ostale zemlje EU su dobrodošle da se pridruže projektu, dodao je Pistorijus.

image