Svet

Nemačka: Zabranjena grupa "Hamerskins Nemačka", izdanak američke neonacističke organizacije

Zabrana uključuje regionalne ogranke ove organizacije i njenu podorganizaciju "Kru 38"
Nemačka: Zabranjena grupa "Hamerskins Nemačka", izdanak američke neonacističke organizacije© Dominik Totaro/dpa via Tanjug/AP

Vlada Nemačke je zabranila delovanje neonacističke organizacije "Hamerskins Nemačka", a policija je pretresla domove nekoliko desetina članova te grupe.

Nemačka policija je, tokom racija u 10 saveznih država, pretresla domove 28 članova "Hamerskins Nemačka", dok za sada nije poznato da li je neko zadržan u pritvoru.

Prema navodima nemačkog Ministarstva unutrašnjih poslova, "Hamerskins Nemačka" je izdanak grupe "Hamerskins nejšn", osnovane 1988. godine u SAD, prenosi AP i napominje da je reč o grupi koja ima "istaknutu ulogu na krajnje desničarskoj ekstremističkoj sceni u Evropi".

Nemačka ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer rekla je da zabrana aktivnosti grupe "Hamerskins Nemačka" predstavlja "težak udarac za organizovani desničarski ekstremizam" i dodala da zabrana uključuje regionalne ogranke ove organizacije i njenu podorganizaciju "Kru 38".

"Ovom zabranom stavljamo tačku na nehumane aktivnosti međunarodno aktivnog neonacističkog udruženja u Nemačkoj. Ovo šalje jasan signal protiv rasizma i antisemitizma", poručila je Fezer.

Ona je dodala da su, uoči zabrane, nemačka savezna vlada i vlade na nivou država sarađivale više od godinu dana.

"Blisko smo sarađivali i sa svojim američkim partnerima", navela je Fezer.

Neonacistička grupa "Hamerskins Nemačka" ima oko 130 članova.

image
Parada pobede u Moskvi uživo na RT Balkan
banner