Rusija

MUP Rusije sprečio delovanje neonacističke grupe: Pripremali zločin protiv države

Istraga je na mestu stanovanja članova grupe otkrila nacističku literaturu i simbole i zaplenila vatreno oružje, municiju, sečivo i oružje za obuku
MUP Rusije sprečio delovanje neonacističke grupe: Pripremali zločin protiv državewww.globallookpress.com © Maksim Konstantinov/Global Look Press

Ministarstvo unutrašnjih poslova Rusije obustavilo je delovanje neonacističke grupe "Belaja mast" čiji učesnici su pripremali niz teških zločina, uključujući neka protiv interesa države, izveštava zvanična predstavnica MUP-a Irina Volk.

Članovi grupe "Belaja mast" održavali su kontakt sa stranim desničarskim radikalnim organizacijama, dodaje Volkova. Prema informacijama MUP-a, spremali su se da na teritoriji Ruske Federacije počine niz teških zločina, koji su protiv interesa države.

Istragom u nekoliko regiona Ruske Federacije otvrivena su mesta stanovanja pripadnika te zajednice. Osumnjičeni su privedeni, a među njima ima onih koji su i ranije osuđivani za teška krivična dela ekstremističke prirode.

Tokom pretresa je pronađena nacistička literatura, simboli i pribor, a zaplenjeno je vatreno oružje, municija, kao i sečivo i oružje za obuku, ističe Volkova.

Glavna uprava za borbu protiv ekstremizma ruskog MUP-a zajedno sa bezbednosnim organima, Istražnim komitetom Rusije, Federalnom kazneno-popravnom službom Rusije i Nacionalnom gardom delovala je u ovom slučaju i uspešno suzbila akcije vođa neonacističke grupe.

Istražni organi pokrenuli su krivične postupke.

image