Rusija

Zaharova: Ponižavajući žrtve Holokausta, Berlin uranja u novi ponor nacionalističkog pakla

Obeštećenje ne pripada svima, već samo onima koji su spremni da potvrde svoje jevrejsko poreklo, kazala je portparolka ruskog MSP, komentarišući odluku Nemačke da isplati odštetu jevrejskim stanovnicima Lenjingrada
Zaharova: Ponižavajući žrtve Holokausta, Berlin uranja u novi ponor nacionalističkog paklawww.globallookpress.com © MFA Russia/via Globallookpress.com

Odbijajući da plati odštetu stanovnicima Lenjingrada koji nemaju jevrejsko poreklo, Berlin uranja "u novi ponor nacionalističkog podzemlja", izjavila je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, komentarišući odluku nemačkih vlasti od 2021. da isplate odštetu stanovnicima tog grada.

"Tvrdoglavo odbijanje da se sagleda nacistička suština režima u Kijevu ima duboke korene, koje podstiče nacionalizam ukorenjen na Zapadu, pomešan sa idejama superiornosti i isključivosti. Prošle su decenije od jedne od najgorih tragedija Drugog svetskog rata – blokade Lenjingrada, a 2021. Nemačka odlučuje da isplati odštetu stanovnicima grada", kazala je Zaharova u intervju za "Rusku gazetu".

Ona je istakla da obeštećenje ne pripada svima, već samo onima koji su spremni da "potvrde svoje jevrejsko poreklo", nazvavši ovu odluku "neobjašnjivom podelom po etničkim linijama, segregacijom i hranom za neonacizam".

"Odbijanje Nemačke da isplati odštetu preživelima koji nisu Jevreji, je ponižavajuća segregacija žrtava Holokausta, Berlin ubrzano uranja u novi ponor nacionalističkog pakla", poručila je i upitala koliko vredi skoro 900 dana i noći, koji su odneli milion života, vojnih i civilnih, uprkos činjenici da je većina stanovnika umrla od gladi i kako platiti najteži ratni zločin u istoriji ne samo Velikog otadžbinskog rata, već čitavog čovečanstva?

Prema njenim rečima, Moskva je više puta pokretala ovo pitanje sa Berlinom. 

"Prošle su skoro dve godine, a ovo 'krvno' pravilo je i dalje na snazi, uprkos našim kritikama takvog akta rasne diskriminacije", dodala je.

Zaharova je naglasila da u zapadnim zemljama to isto proizlazi iz "tvrdoglave nespremnosti da se vidi nacistička suština režima u Kijevu".

"Skoro 80 ​​godina kasnije, zvanični Berlin je odlučio da je jedan od retkih preživelih veterana, svedoka tih strašnih događaja, vredniji od drugih, jer njegovim venama teče krv sa različitim genetskim karakteristikama. Da li vas to podseća na nešto?", upitala je Zaharova i dodala da je ovo "plodno tle za reinkarnaciju nacizma i fašizma".

Naime, Zaharova je istakla da se nedavno ispostavilo da Berlin isplaćuje i veterane saradnike - to jest one koji su dobrovoljno sarađivali sa Trećim rajhom i okupatorskim vlastima.

"U zavisnosti od čina i zasluga, penzije veterana koji su se borili u Drugom svetskom ratu iznose stotine i hiljade evra. Prema informacijama do kojih je došao AFP, 1.532 osobe u Evropi primaju takve penzije, uključujući 573 u Poljskoj, 184 u Sloveniji, 101 u Austriji, 94 u Češkoj, 71 u Hrvatskoj, 54 u Francuskoj, 48 u Mađarskoj, 34 u Velikoj Britaniji, isti broj u Holandiji, a 18 u Belgiji", precizirala je.

Izraelski ambasador u Ukrajini brani neonacistički kijevski režim

Zaharova se osvrnula na izjavu ambasadora Izraela u Ukrajini Mihaila Brodskog, koji je rekao da u 90 odsto slučajeva, ta zemlja glasa za podršku Ukrajini u UN i drugim međunarodnim organizacijama, kao i da niko nema pravo da ih uči kako da pravilno čuvaju sećanje na Holokaust. 

Zaharova je ovu izjavu ocenila kao još jedno pravdanje neonacističkog kijevskog režima.

"Znate li šta je posebno strašno? Od toga što reči o 'herojima Banderi i Šuheviču' ne govori samo Jevrejin, već i stanovnik Lenjingrada. I od Mihaila Brodskog, i od Nemaca, koji su opet odlučili da podele ljude po nacionalnosti. Ako ne savremenici, onda će potomci pitati: kako su mogli da izdaju sećanje na prošlost?", navela je.

"Da li razumete zašto moramo da se sećamo Holokausta? Ne zato što su tada nacisti ubili jednu ili više određenih nacionalnosti, već zato što, u principu, ljudi ne mogu biti diskriminisani na nacionalnoj osnovi: bilo da je u pitanju psihičko nasilje nad jednom osobom ili masovno ubistvo miliona", ocenila je Zaharova.

Kako je naglasila, nažalost, nijedan genocid nije toliko naučio čovečanstvo, ali što je najgore, danas sami potomci žrtava postaju advokati dželata svojih predaka, a ovo je korak do apokalipse.

image