Svet

Čelično (ne)prijateljstvo: EU i SAD pokušavaju da prevaziđu razlike uoči jesenjeg trgovinskog samita

Brisel i Vašington željni su da izbegnu novi trgovinski rat
Čelično (ne)prijateljstvo: EU i SAD pokušavaju da prevaziđu razlike uoči jesenjeg trgovinskog samitaGetty © David McNew / Staff

Evropska unija i Sjedinjene Američke Države odlučne su da pokažu jedinstvo protiv Rusije i Kine na trgovinskom samitu koji će verovatno biti održan u drugoj polovini oktobra u SAD.

Da bi pokazali ujedinjeni front, zvaničnici EU i SAD ubrzano pregovaraju u pokušaju da postignu sporazume o čeliku, aluminijumu i ključnim mineralima, kako bi kako bi izbegli ponavljanje trgovinskog rata iz 2018-2021. godine, piše "Politiko".

Najhitnije pitanje je dogovor o čeliku i aluminijumu kako bi se sprečilo ponovno uvođenje carina iz Trampove ere na evropsku robu, kao i proširena evropska odmazda usmerena na američki izvoz vredan milijarde dolara.

SAD i EU postavile su rok do 31. oktobra za postizanje dogovora o "globalnom aranžmanu" koji bi smanjio carine uz istovremeno suprotstavljanje kineskoj industriji čelika i aluminijuma. To bi se postiglo uvođenjem novih strogih zelenih kriterijuma plus potencijalnih zahteva za članove da ne subvencionišu preterano svoje metalne industrije.

Ako dogovor ne bude postignut, Trampove tarife na čelik i aluminijum i osveta EU na oko 6 milijardi dolara vrednu američku robu ponovo bi se pojavili 1. januara. Međutim, verovatnije je da će obe strane umesto toga produžiti sadašnji prekid vatre, s obzirom na geopolitičku dobru volju širom zemlje.

Obe strane takođe rade na dogovoru o mineralima, koji bi omogućio baterijama za električna vozila evropskih kompanija da se kvalifikuju za potrošačke poreske kredite stvorene američkim Zakonom o smanjenju inflacije. 

EU želi da SAD u sporazum uključe listu od preko 50 kritičnih sirovina, za koju Vašington kaže da je preobimna, kažu EU zvaničnici.

Uzdržanost Bajdenove administracije takođe odražava tenzije sa američkim zakonodavcima koji su neprijateljski raspoloženi prema bilo kakvim potezima koji bi oslabili nameru Zakona o smanjenju inflacije da vrati kritične lance snabdevanja mineralima na kopno.

image