Svet

Podela u američkoj obaveštajnoj zajednici: Deo CIA odbio da pravi ključni dokument

Sukob u Ukrajini, gde je Rusija pobedila, ali Bela kuća i Kijev to odbijaju da priznaju, podelio je američku obaveštajnu zajednicu, navodi novinar Simor Herš
Podela u američkoj obaveštajnoj zajednici: Deo CIA odbio da pravi ključni dokumentGetty © Pool / Pool

Posledica neokonzervativnog neprijateljstva Bajdenove administracije prema Rusiji i Kini - što je u više navrata lepo ilustrovao američki državni sekretar Entoni Blinken izjavama da SAD ne pristaju na prekid vatre u Ukrajini - je značajan raskol u američkoj obaveštajnoj zajednici, piše novinar Simor Herš na svom "Sabstek" blogu u kome navodi da je Ukrajina izgubila "rat".

Jedna od žrtva tog raskola su tajne Nacionalne obaveštajne procene (NIE) koje su decenijama ocrtavale parametre američke spoljne politike, navodi Herš. Neke ključne kancelarije u CIA su odbile, u mnogim slučajevima, da učestvuju u NIE procesu zbog dubokog političkog neslaganja sa agresivnom spoljnom politikom administracije.

U jednom slučaju, navodi Herš, deo CIA nije želeo da učestvuje u izradi procene eventualnog kineskog napada na Tajvan.

Herš podseća da postoje značajni elementi u američkoj obaveštajnoj zajednici, koji se oslanjaju na izveštaje sa terena i tehničke obaveštajne podatke, i koji veruju da je demoralizovana ukrajinska vojska odustala od pokušaja da probije ruske redove.

CIA je, navodi on, dugo bila skeptična u pogledu izgleda za uspeh Ukrajine, za razliku od njihovih kolega u Odbrambenoj obaveštajnoj agenciji (DIA) koji su na sve načine, uključujući i širenje dezinformacija po medijima, optimistično izveštavali o sukobu i problematičnoj kontraofanzivi.

Ispostavilo se da je CIA, u ovom slučaju, bila u pravu.

image