Svet

Zelenski i Bajden dogovorili proizvodnju oružja: Dogovoren novi paket pomoći od 325 miliona dolara

Istaknuto je da je to četrdeset sedma tranša opreme koju je Bajdenova administracija obezbedila iz zaliha američke vojske za Ukrajinu od avgusta 2021.
Zelenski i Bajden dogovorili proizvodnju oružja: Dogovoren novi paket pomoći od 325 miliona dolara© AP Photo/Evan Vucci

Američki predsednik Džozef Bajden i prva dama Džil primili su predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog i njegovu suprugu Olenu u Beloj kući, koji je izjavio da će zajedničkim snagama proizvoditi naoružanje, uključujući sisteme protivvazdušne odbrane.

Tom prilikom su Sjedinjene Države objavile detalje novog paketa vojne pomoći Ukrajini od 325 miliona dolara.

"Radićemo zajedno da Ukrajina zajedno sa Amerikom proizvodi neophodno oružje. Ovo je novi nivo našeg jedinstva. Koprodukcija u odbrambenoj industriji sa Sjedinjenim Državama je istorijska stvar", rekao je Zelenski u video poruci govoreći o rezultatima svoje posete SAD, prenosi Unian.

Prema njegovim rečima, saradnja će moći da obezbedi Ukrajini novu industrijsku bazu i nova radna mesta.

Nakon završetka pregovora, novinari su mogli da uđu u salu za konferenciju u kojoj su se nalazili Bajden i Zelenski. Tada je počeo pravi haos, novinari su počeli da uzvikuju pitanja i nastala je velika buka. Bajden se ukočio i namrgodio, a uplašeni Zelenski je ostao zbunjen i ukočen u stolici, ne shvatajući šta da radi.

"Sve je divno: izrazi lica, okruženje, atmosfera", napisala je zvanična predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova i podelila snimak sa događaja.

Zelenski se tokom posete Vašingtonu sastao sa predsatvnicima Kongresa i Senata.

U novom paketu su i protivoklopni sistemi Džavelin i AT-4, protivtenkovsko naoružanje i rakete za HIMARS sisteme protivvazdušne odbrane, još 59 taktičkih vozila, preko tri miliona komada municije za malokalibarsko oružje, rezervni delovi, oprema za održavanje i drugo, saopštio je Pentagon.

"Otpornost, hrabrost i odlučnost Ukrajine inspirisali su svet i podstakli napore SAD i sveta da joj pomognu da se odbrani i obezbedi svoju budućnost. Posle najave predsednika Bajdena o novom paketu bezbednosne pomoći Ukrajini, u skladu sa predsednikovim delegiranjem ovlašćenja, odobravam dodatnu bezbednosnu pomoć Ukrajini, koja će obezbediti 128 miliona dolara vredno američko naoružanje i opremu iz zaliha Ministarstva odbrane. Pentagon će takođe obezbediti naoružanje i opremu u vrednosti 197 miliona, kao deo prethodno dogovorenih tranši", saopštio je američki državni sekretar Entoni Blinken.

U saopštenju se navodi i da su SAD i Ukrajina uspostavile partnerstvo koje je jače nego ikad, kao i da su u protekloj godini, ukrajinske snage povratile više od 50 odsto teritorije koju su ruske snage zauzele od februara 2022.

Ministarstvo odbrane SAD u saopštenju je navelo da šalje dodatni paket bezbednosne pomoći kako bi se zadovoljile vitalne bezbednosne i odbrambene potrebe Ukrajine.

Istaknuto je da je to četrdeset sedma tranša opreme koju je Bajdenova administracija obezbedila iz zaliha američke vojske za Ukrajinu od avgusta 2021.

image