Svet

SAD i Britanija podržavaju oporezivanje zamrznute ruske imovine

Jelen je nekoliko puta podržala zahteve da Rusija plati štetu u Ukrajini, ali je ukazala i na značajne pravne prepreke koje onemogućavaju da se potpuno zapleni 300 milijardi dolara ruske Centralne banke
SAD i Britanija podržavaju oporezivanje zamrznute ruske imovinewww.globallookpress.com © Annabelle Gordon - CNP

Američka ministarka finansija Dženet Jelen i britanski ministar finansija Džeremi Hant u četvrtak su podržali plan Evropske unije za oporezivanje dobiti ostvarene od zamrznutih ruskih sredstava kako bi se pomoglo u finansiranju obnove Ukrajine, prenosi Rojters.

Portparol američkog ministarstva finansija je rekao da je Jelen plan EU ocenila kao "razuman."

Jelen, koja je razgovarala o zamrznutoj ruskoj imovini sa ukrajinskim zvaničnicima tokom posete Kijevu u februaru, rekla je tada novinarima da Vašington o toj ideji razgovara sa EU.

Hant je u telefonskom intervjuu Rojtersu izjavio da podržava ideju EU da se prihodi od kamata na zamrznuta ruska sredstva usmere na rekonstrukciju Ukrajine.

"Moramo pronaći način koji neće imati neželjene posledice", rekao je Hant i  dodao: "Treba iskoristiti prihod od kamata, a da se sredstva ne zaplene."

Hant je kazao da je "važno naterati Rusiju da snosi troškove rekonstrukcije Ukrajine i da Rusiji treba jasno staviti do znanja da će ta sredstva ostati zamrznuta sve dok se ne postigne pravično poravnanje sa Ukrajinom".

Jelen je nekoliko puta podržala ukrajinske zahteve da Rusija plati štetu koju je nanela Ukrajini, ali je, takođe, ukazala i na značajne pravne prepreke koje onemogućavaju da se potpuno zapleni 300 milijardi dolara ruske Centralne banke zamrznute zbog sankcija.

image