Svet

Problemi s održavanjem prikovali ponos američke avijacije za zemlju

Izveštaj o "uspešnosti" vojnog aviona vrednog 160 miliona dolara usledio je nekoliko dana nakon što se jedan srušio u Južnoj Karolini
Problemi s održavanjem prikovali ponos američke avijacije za zemljuGetty © George Frey / Stringer

Pentagonova skupa flota borbenih aviona F-35 može da leti samo nešto više od polovine vremena, jer ih problemi sa održavanjem drže na zemlji uprkos sve većem oslanjanju SAD i njihovih saveznika na ove lovce.

Stopa sposobnosti flote za misiju - ili procenat vremena za koje avion može da izvrši jednu od dodeljenih misija - bio je 55 odsto od marta 2023, daleko ispod cilja Pentagona od 85 do 90 procenata, saopštila je Vladina kancelarija za odgovornost (GAO).

Izveštaj GAO-a, nezavisnog nadzornog tela, objavljen je samo nekoliko dana nakon što se jedan F-35 srušio u Južnoj Karolini, piše "Fajnenšel tajms".

Uprkos tome, očekuje se da će udeo F-35 u ukupnoj floti taktičke avijacije SAD nastaviti da raste, puneći džepove njegovom proizvođaču "Lokid Martinu". Svaki od borbenih aviona košta vladu oko 160 miliona dolara.

Američka vojska ima 450 aviona F-35, a Pentagon planira da kupi još otprilike 2.000 do sredine 2040-ih. Ovaj program koštaće 1,7 biliona dolara, uključujući 1,3 biliona dolara za održavanje aviona.

Američki NATO saveznici u Aziji, kao i Izrael, takođe su dodali F-35 svojim vazdušnim snagama. Ministarstvo odbrane Velike Britanije jedan je od najvećih kupaca tog aviona.

"Izazovi održavanja negativno utiču na spremnost aviona F-35 delimično zbog izazova sa depoima i organizacionim održavanjem", saopštio je GAO.

Pentagon godinama kasni u uspostavljanju dovoljnog kapaciteta depoa za održavanje, što dovodi do kašnjenja u popravci i 10 posto smanjenja stope mlaznjaka sposobnih za misije.

Deo izazova proizlazi iz velikog oslanjanja na radnike na ugovor, što ograničava sposobnost Pentagona da kontroliše odluke o održavanju. Kašnjenja takođe nastaju zbog nestašice rezervnih delova, neadekvatne obuke za održavanje, nedovoljne opreme za podršku i nedostatka tehničkih podataka potrebnih za popravke.

Pentagon je najavio da će preuzeti upravljanje održavanjem F-35 od oktobra 2027. godine.

"Spremni smo da sarađujemo sa vladom dok se stvaraju planovi za budućnost održivosti F-35, koji osiguravaju spremnost misije i omogućavaju odvraćanje", saopštio je proizvođač.

image