Svet

Novi blam američke vojske: Srušio se F-35, mole javnost za informacije o svom avionu

Operacija pretrage je fokusirana oko jezera Moltri i jezera Marion
Novi blam američke vojske: Srušio se F-35, mole javnost za informacije o svom avionuGetty © Scott Barbour

Mlazni američki vojni avion F-35B srušio se iz nepoznatog razloga, a pilot je bio prinuđen da se spase tokom rutinskog leta.

Američke vlasti su zatražile od javnosti da pomogne u lociranju nestalog aviona ili mesta njegovog pada.

Incident se dogodio oko 14 časova u nedelju negde severno od baze, a vlasti su saopštile da se pilot "bezbedno katapultirao" iz F-35 koji je bio "umešan u nesreću", piše u saopštenju.

Lokalni medij "VLTKS" tvrdi da je pilot stavio avion na autopilot pre nego što se katapultirao. Operacija pretrage je fokusirana oko jezera Moltri i jezera Marion, rekao je portparol baze Čarlston Džeremi Hagins.

"Ako neko ima bilo kakvu informaciju koja bi mogla da pomogne u lociranju F-35, od vas se traži da pozovete Operativni centar odbrane baze", napisali su u objavi na društvenoj mreži Iks, dodajući da rade sa marincima i Federalnom upravom za vazduhoplovstvo da pronađu nestali avion.

Lokalna kongresmenka Nensi Mejs zapitala je "kako je moguće izgubiti F-35".

"Zar ne postoji uređaj za praćenje aviona, pa sad pitamo građane da ga nađu?", navela je Mejs na društvenim mrežama.

U potragu se uključio i helikopter.

Prošle godine jedan F-35B je sleteo u bazu u Teksasu zbog zabrinutosti za bezbednost letelice, što je dovelo do prizemljenja nekih aviona radi istrage. U tom periodu su i izraelske odbrambene snage (IDF) takođe privremeno prizemljile svoje avione F-35.

Vašington i američki proizvođač oružja "Lokid Martin" proglasili su F-35 za jedan od najnaprednijih borbenih aviona ikada razvijenih, a projekat je bio skup za američke poreske obveznike, koji su platili račun za dugi niz odlaganja, kvarova i prekoračenja troškova.

Ipak, američki saveznici, uključujući Kanadu, Nemačku i Finsku, stali su u red da kupe ovaj avion.

image