Svet

Opasan bliski susret: Dva američka F-35 se približila ruskim "suhojima" u Siriji

Ruski piloti su pokazali visok stepen profesionalizma, blagovremeno preduzimajući neophodne mere da spreče sudar sa koalicionim avionima, kazao je Vadim Kulit iz Ministarstva odbrane
Opasan bliski susret: Dva američka F-35 se približila ruskim "suhojima" u Siriji© Tanjug/AP Photo/Tsafrir Abayov

U Siriji su dva borbena aviona F-35 koalicije predvođene SAD, letela u blizini ruskih lovaca Su-35, rekao je danas zamenik načelnika ruskog Centra za pomirenje suprotstavljenih strana u Sirija pri ruskom Ministarstvu odbrane Vadim Kulit.

"Između 12.35 i 12.50 po moskovskom vremenu 14. avgusta dva borbena aviona F-35 koalicije opasno su se približila dva aviona Su-35 Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije na visini od oko 9.100 metara, u zoni Al Tanf. Ruski avioni su obavljali redovni let duž južne granice Sirije", rekao je ruski zvaničnik, prenosi TASS.

"Ruski piloti su pokazali visok stepen profesionalizma, blagovremeno preduzimajući neophodne mere da spreče sudar sa koalicionim avionima", kazao je on.

Prema Kulitovim rečima, manevri koalicije stvaraju tenzije u vazdušnom prostoru Sirije i mogu dovesti do vazdušnih incidenata i katastrofa.

image