Svet

Orban: Švedska mora da pokaže poštovanje prema Mađarskoj pre ratifikovanja zahteva za ulazak u NATO

Mađarski premijer je istakao da Stokholm nema čime da uslovi Budimpeštu kako bi švedski zahtev za ulazak u Alijansu bio odobren
Orban: Švedska mora da pokaže poštovanje prema Mađarskoj pre ratifikovanja zahteva za ulazak u NATOGetty © Omar Marques/Getty Images

Premijer Mađarske Viktor Orban istakao je da Švedska mora pokazati "poštovanje" prema njegovoj zemlji pre nego što Budimpešta ratifikuje zahtev Stokholma za pristup NATO-u. 

Švedska ni na koji način ne može da izvrši pritisak na Vladu Mađarske tokom glasanja o tom pitanju, a za to ne može iskoristiti ni činjenicu da mađrsko vazduhoplovstvo koristi švedske avione "gripen", rekao je Orban poslanicima u ponedeljak.

Kako navodi, Mađarska bi mogla pređi na druge avione ukoliko ne bi imala pristup onima koje proizvodi švedski "Saab".

Mađarski premijer je za odugovlačenje Budimpešte u ratifikovanju švedskog zahteva okrivio kritike koje je Stokholm uputio mađarskoj vladi. 

Članstvo Švedske u NATO nije moguće bez saglasnosti Mađarske i Turske, koje još nisu donele tu odluku.

Prošle nedelje, predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan ocenio je da koraci koje Švedska preduzima nisu dovoljni da se ratifikuje njeno članstvo u NATO-u.

Napominjući da Švedska mora da ispuni obećanja u borbi protiv terorizma, Erdogan je rekao da Ankara i dalje vidi "teroriste kako šetaju ulicama Stokholma".

Prema njegovim rečima, Švedska prvo mora da ispuni svoja obećanja, a tek onda da se ratifikuje članstvo.

image