Svet

Patrušev: Zapad je kriv za nemire u Iranu

Sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev kaže da se u ostvarenju ovih ciljeva, Zapad oslanjao na medije koji pišu na persijskom jeziku, a koje on kontroliše
Patrušev: Zapad je kriv za nemire u Iranuwww.globallookpress.com © Rouzbeh Fouladi

Zapadne obaveštajne agencije odigrale su ključnu ulogu u organizovanju masovnih nereda u Iranu i daljem širenju dezinformacija o situaciji u zemlji, izjavio je sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev u Teheranu na sastanku sa sekretarom Vrhovnog iranskog saveta za nacionalnu bezbednost Alijem Šamkanijem, prenose "RIA Novosti".

"Primećena je ključna uloga zapadnih obaveštajnih službi u organizovanju masovnih nereda u Iranu i u kasnijem širenju dezinformacija o situaciji u zemlji. Da bi ostavrio svoje ciljeve, Zapad se oslanjao na zapadne medije koji pišu na persijskom jeziku a koje kontroliše. To doživljavamo kao otvoreno mešanje u unutrašnja pitanja suverene države", rekao je Patrušev.

Već mesec i po dana u Iranu traju nemiri, koji su počeli sredinom septembra nakon smrti mlade Iranke Mahse Amini. Iranske vlasti optužuju zapadne zemlje da podržavaju demonstrante, koji u svojim medijima plasiraju subverzivne poruke antiiranske prirode, kao i pozive na rušenje vlasti u Iranu. Izgrednici sistematski napadaju i ubijaju pripadnike policije, Korpusa garde islamske revolucije (IRGC, elitna iranska vojna jedinica), kao i pripadnike jedne od njenih glavnih vojnih struktura, "Basidža".

Na današnjem sastanku u Teheranu iranski predsednik Ibrahim Raisi i sekretara Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev razgovarali su o saradnji u oblasti bezbednosti, kao i o nizu međunarodnih problema, saopštila je pres-služba Saveta bezbednosti Rusije.

"Na sastanku je bilo reči i o različitim pitanjima rusko-iranske saradnje u oblasti bezbednosti, kao i o nizu međunarodnih problema", navodi se u izveštaju.

Detalji se ne otkrivaju.

image