Svet

EU: Tviter je najveća platforma za širenje ruskih dezinformacija

Potpredsednica EK poručila Ilonu Masku: "Gledamo šta radite"
EU: Tviter je najveća platforma za širenje ruskih dezinformacija© Dan Kitwood/Getty Images

Društvena mreža Iks Ilona Maska za Evropsku uniju je najveći prostor za širenje dezinformacija, ukazuje "Blumberg", navodeći da je blok pozvao platforme iz Silicijumske doline da pojačaju svoju budnost u borbi protiv ruskog "rata idejama".

"Ovo je oružje masovne manipulacije vredno više miliona evra koje je usmereno kako na Ruse, tako i na Evropljane i ostatak sveta. Veoma velike platforme moraju se pozabaviti ovim rizikom. Posebno zato što očekujemo da će Kremlj i drugi biti aktivni pred evropske izbore", tvrdi potpredsednica Evropske komisije Vera Jurova.

EU je, naime, objavila izveštaje o tome kako svaka od najvećih tehnoloških kompanija, uključujući "Fejsbuk". odnosno kompaniju "Meta", "Gugl" i "Tik-tok" napreduju u borbi protiv dezinformacija.

Većina glavnih platformi je, prema pisanju "Blumberga", pristala da radi sa EU na dobrovoljnom kodeksu ponašanja, čiji je cilj postavljanje industrijskih standarda za proveru činjenica i druge mere. Blok je sproveo i pilot projekat kako bi procenio razmere problema.

"Iks, bivši Tviter je platforma sa najvećim odnosom lažnih ili dezinformacionih postova. Pilot je takođe pokazao da je otkriveno da akteri dezinformacija imaju znatno više pratilaca onih se ne bave dezinformacijama, i da postoji tendencija da su se platformi pridružili u skorije vreme", tvrdi Jurova.

Ona je istakla i nekoliko koraka koje su platforme preduzele u cenzurisanju ruskih izvora, ili kako to EU voli da kaže, u borbi protiv "ruskog uticaja".

Gugl je tako samo u prva četiri meseca ove godine ukinuo više od 400 kanala "uključenih u ruske operacije širenja uticaja", dok je "Meta" u međuvremenu saopštila da je proširila partnerstva za proveru činjenica na 22 jezika u EU.

Novi zakon EU koji reguliše sadržaj na platformama, nazvan Zakon o digitalnim uslugama, stupio je na snagu prošlog meseca.

"Pošto je Tviter označen kao veoma velika onlajn platforma, naravno da postoje obaveze utvrđene čvrstim zakonom. Dakle, moja poruka za Tviter je da moraju da se pridržavaju strogog zakona i da gledamo šta rade", zapretila je Jurova.

Evropska zvaničnica tvrdi i da je priliv "ruskih dezinformacija" posebno akutan u Slovačkoj, gde se u subotu održavaju izbori.

"Slovačka je izabrana kao zemlja u kojoj postoji plodno tle za uspeh ruskih prokremljskih, proratnih narativa. Izbori ove nedelje biće test, jer je pristup ruskom ratu u Ukrajini linija podela", rekla je ona, dodajući da su Fejsbuk i Gugl nakon pritisaka iz EU preduzeli neke korake da pojačaju svoje napore "u borbi protiv lažnih informacija".

image